Mainos

Etyj-suurlähettiläs: Suomella merkittävä rooli Ukrainassa

Ukrainassa viime viikonloppuna käydyt parlamenttivaalit olivat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijoiden mielestä rehelliset vaalit.

Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Etyj-suurlähettiläs Katja Pehrmanin mukaan onnistuneet vaalit ovat askel kohti rauhaa.

– Täytyy onnitella Ukrainaa. Vaalit ovat etappi kohti kestävämpää rauhaa ja rauhanprosessia, Pehrman sanoo.

Sunnuntaina Ukrainassa pidetään separatistien järjestämät vaalit. Pehrman muistuttaa, että vaalit eivät ole kansainvälisten standardien mukaiset.

– Minskissä tehdyn sopimuksen mukaan vaalit pidetään Ukrainan lakien mukaisesti. Toivottavasti sunnuntain vaalit eivät uhkaa rauhanprosessia. Osapuolet ovat sitoutuneet Minskin tulitaukosopimukseen, toivottavasti kaikki sitoutuvat siihen, mitä syyskuun alussa on sovittu, Katja Pehrman sanoo.

Etyjillä on merkittävä rooli Ukrainassa, se on ainoana kansainvälisenä järjestönä pystynyt toimimaan Ukrainan kriisissä alusta lähtien. 

– Etyjissä on mukana 57 osallistujavaltiota, se toimii Ukrainassa kymmenellä eri paikkakunnalla. Painopiste on nyt Itä-Ukrainassa, tulitauon monitoroinnissa ja rajavalvonnan tehostamisessa.

Suomen Etyj-suurlähettiläs Katja Pehrmanin mukaan Suomella on merkittävä rooli Ukrainassa.

– Etyjissä on 13 suomalaista monitoroijaa, olemme vasta tehneet päätöksen, että lukumäärää lisätään. Lisäksi neljä suomalaista on rajamissiossa Venäjän puolella.

– Suomen rooli on ollut hyvin aktiivinen ja rakentava, Pehrman toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.