Etyj-presidentin paikasta tiukka vääntö

Etyj-parlamentaarikkojen puheenjohtajuudesta on kehkeytymässä tiukka kisa Skotlannin Edinburghissa meneillään olevassa Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa. Kisa ratkennee Kimmo Kiljusen ja amerikkalaisehdokkaan kesken.

Paikkaa tavoittelee neljä ehdokasta, joiden joukossa on kansanedustaja Kimmo Kiljunen. Kiljusta pidettiin jo tiistaina kokouspäivän käytävillä toisena pääehdokkaana yhdysvaltalaisen kongressiedustajan Alcee Hastingsin ohella.

Kahta muutakaan ehdokasta, ranskalaista Michel Voisinia ja saksalaista Gert Weisskircheniäkään ei tosin vielä voi sulkea kokonaan pois laskuista.

Ranskalaisehdokkaan valinta voi tosin tyssätä jo siihen, ettei Voisin periranskalaiseen tapaan puhu muuta kuin omaa kieltään. Weisskircheniä pidetään taas hieman omintakeisena saksalaisena sosialidemokraattina, jolla voi olla vaikeuksia kerätä laajaa kannatusta.

Etyjin parlamentaarikkojen puheenjohtajana on viimeiset kaksi vuotta toiminut britti Bruce George. Ainoa suomalainen tehtävässä on ollut Ilkka Suominen, joka johti Etyj-parlamentaarikkoja 1990-luvun alkupuolella.

Lehmänkaupat hallitaan

Etyjissä on ollut tähän asti kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan puheenjohtajaksi ei valita amerikkalaista tai venäläistä. Tämä sääntö saatetaan nyt heittää kuitenkin romukoppaan. Amerikkalaisen Hastingsin puolesta puhuu melko vakuuttava ansioluettelo ja pitkä kokemus Etyjissä.

Floridalainen musta demokraattien kongressiedustaja on myös melko hyvin suojassa mahdollisilta Yhdysvaltain nykyistä hallintoa ja ulkopolitiikkaa kohtaan tunnetuilta antipatioilta.

Lisäksi Etyjissä painotetaan tällä hetkellä voimakkaasti transatlanttisen yhteyden vaalimisen tärkeyttä.

Kiljusen meriitteinä ovat erityisesti hänen pitkä kokemuksensa näkyvissä Etyj-tehtävissä, perusteellinen Itä-Euroopan maiden tuntemus sekä venäjänkielen taito. Kiljuselle onkin luvassa kovasti tukea entisen Neuvostoliiton alueen maiden valtuuskunnilta.

Venäjän tuen osalta tilanne ei sen sijaan näytä lupaavalta. Yhdysvallat asettui kokouksessa voimakkaasti tukemaan Venäjää tämän baltteja ja pohjoismaita kuohuttaneessa vaatimuksessa ottaa kysymys Viron ja Latvian venäläisvähemmistöjen asemasta kokouksen käsittelyyn.

Yhdysvallat odottanee tempustaan Venäjältä vastapalvelusta puheenjohtajan vaalissa. Venäjällä ja Yhdysvalloilla on kokouksen suurimmat, 17-jäseniset valtuuskunnat.

Pohjoismaat eripuraisia

Kiviä Kiljusen tielle tuo myös se, ettei EU:ta ja bisnesmaailmaa myöten jäissä oleva pohjoismainen yhteistyö toimi lainkaan tälläkään foorumilla. Kokouslähteiteistä ilmenee, ettei Kiljunen ole saamassa esimerkiksi Ruotsista yhtäkään ääntä.

Kiljunen kampanjoi kokouspaikalla aktiivisesti ja järjestää lounastilaisuuksia eri maaryhmille. Kiljusen ja Suomen valtuuskunnan puheenjohtajan varapuhemies Ilkka Kanervankampanja- ja lobbaustyön tulokset nähdään perjantaina kun puheenjohtajan paikasta äänestetään.

Edinburghin Etyj-kokoukseen osallistuu 317 parlamentaarikkoa Etyjin 55 jäsenmaasta.

Kanervan ja Kiljusen lisäksi Suomen valtuuskuntaan kuuluvat kansanedustajat Eero Akaan-Penttilä , Miapetra Kumpula, Hannu Takkula ja Jari Vile'n.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat