Mainos

Etyj pääsi sopuun sotilastarkkailijoiden lähettämisestä Georgiaan

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj pääsi tänään sopimukseen uusien sotilastarkkailijoiden lähettämisestä Georgiaan. Sekä Venäjä että Georgia hyväksyivät Wienin kokouksessa 20 tarkkailijan lähettämisen Georgiaan välittömästi.

Brysselistä tavoitettu Etyjin puheenjohtaja, ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi, että aseistamattomien tarkkailijoiden oli määrä matkustaa Georgiaan vielä tämän päivän aikana.

Helpottuneelta kuulostanut Stubb kehui vuolaasti Venäjää ja Georgiaa sovun syntymisestä.

- Venäjä on ollut erittäin rakentava sotilastarkkailijapäätöksen tekemisessä. Kaikki osapuolet ovat olleet rakentavia.

Loppuvaiheessa neuvotteluja käytiin Venäjän, Georgian ja Etyjin puheenjohtajamaan Suomen välillä. Vielä eilisiltana kaikkien 56 Etyj-maan yksimielisen hyväksynnän vaativa sopimus oli kaatumassa Venäjän vastustukseen.

Tarkkailijoiden tehtävänä on valvoa Venäjän ja Georgian tulitaukoa, joka päätti Etelä-Ossetiasta liikkeelle lähteneet viisipäiväiset taistelut. Tulitaukosopimuksen mukaan Venäjän tulisi vetää joukkonsa Georgian alueelta.

- Me saamme ristiriitaista tietoa (vetäytymisestä), ja sen takia tarvitsemme tarkkailijat paikalle. -- Toivottavasti tarkkailijoilla on suuri ja rauhoittava vaikutus alueella, Stubb sanoi.

Ensimmäiset suomalaiset Georgiaan jo tällä viikolla

Ensimmäisen Georgiaan matkaavan tarkkailijaryhmän mukana ei ole suomalaisia. Stubb kuitenkin kertoi, että Suomi lähettää todennäköisesti kaksi tarkkailijaa alueelle jo kuluvan viikon aikana.

- He voivat tulla mahdollisesti mukanani torstaina Tbilisiin, kertoi Stubb. Ulkoministeri matkustaa tuolloin Georgiaan varmistamaan, että sotilastarkkailijat pääsevät liikkumaan alueella vapaasti.

Stubbin mukaan Etyj ryhtyy seuraavaksi valmistelemaan päätöstä noin 70 lisätarkkailijan lähettämisestä Georgiaan. Lopullisena tavoitteena on kasvattaa tarkkailijoiden määrä noin sataan. Stubbin mukaan uusista tarkkailijoista yhdeksän lähetetään Etelä-Ossetiaan ja 91 muualle Georgiaan. Etyj-tarkkailijoita on maassa ennestään kahdeksan.

Stubb kertoi, että Suomen tarkoituksena on lähettää seuraavassa vaiheessa viidestä kymmeneen tarkkailijaa. Suomi tekee asiasta päätöksen, kunhan Etyj ensin pääsee sopimukseen tarkkailijaoperaation laajentamisesta. Aikataulua Stubb ei halunnut vielä tänään arvioida.

Puolustusministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivosen mukaan Suomesta lähetettävät tarkkailijat ovat jo pääpiirteissään selvillä. Iivonen sanoi STT:lle, että päätös loppujen suomalaisten lähettämisestä voidaan tehdä heti, kun Etyj päättää operaation laajentamisesta.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.