Mainos

Etyj:n turvallisuuskeskustelu herätti kysymyksiä

Helsingissä alkanut Etyj-kokous ei onnistunut saamaan aikaan sitä, mitä Suomi kovasti halusi: poliittinen julistus jäi ainakin tänään syntymättä, huomenna yritetään ehkä uudelleen.

Presidentti Tarja Halonen ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat Etyj-kokouksen yhteydessä. He keskustelivat noin puolen tunnin ajan sekä Etyj-kysymyksistä että Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä asioista, kuten puutulleista.

Keskustelua luonnehdittiin hengeltään hyväksi ja avoimeksi.

Myös pääministeri Matti Vanhasen (kesk.)oli määrä tavata Lavrov. Aikataulusyistä tapaaminen siirtyi huomiseen aamupäivään.

Stubb: Turvakeskustelu herätti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia

Etyj-ulkoministereiden lounaskeskustelu Euroopan turvallisuudesta ei näytä johtaneen konkreettisiin tuloksiin. Ulkoministeri Alexander Stubb kehui Helsingissä käytyä mielipiteiden vaihtoa avoimeksi, mutta sanoi sen herättäneen enemmän kysymyksiä kuin tuoneen vastauksia.

Keskustelusta ei saatu tietoon uusia yksityiskohtia Venäjän turvaehdotuksesta. Mahdollisen turvallisuutta käsittelevän kansainvälisen huippukokouksen aika tai paikka ovat yhä avoimia.

Stubbin mukaan kaikki ulkoministerit olivat olleet tyytyväisiä siihen, että turvakeskustelu käytiin Etyj-pöydässä.

Venäjä on aiemmin esittänyt kokonaan uuden kansainvälisen turvarakennelman luomista. Stubb vihjaisi, ettei tällaista ole ainakaan kovin pian näköpiirissä. Hän muistutti vuoden 1975 Etykin syntyneen vasta vuosikausia alkuperäisen idean jälkeen.

Yhteisen poliittisen julistuksen syntyä Helsingissä Stubb piti yhä mahdollisena.

- Jos todennäköisyys oli eilen 50-60, sen voisi sanoa nyt olevan 60-50, ministeri muotoili.

Kokoukseen osallistuu yli 50 ulkoministeriä sekä lukuisa joukko muita kokousedustajia. Lisäksi paikalla on yli 300 toimittajaa ja kuvaajaa. Kyseessä on valtuuskuntien määrässä mitattuna suurin Suomessa koskaan järjestetty diplomaattinen tapahtuma.

Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan kokouksen keskeiset tavoitteet ovat Transdnestrian ja Vuoristo-Karabahin tilanteet sekä keskustelu Venäjän turvallisuusaloitteesta.

Kokous alkoi jo aamulla

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ministerikokous alkoi aamulla Helsingissä. Kokouksen avannut presidentti Tarja Halonen totesi kuluneen vuoden olleen haastava Euroopan turvallisuuden kannalta.

Ulkoministeri Alexander Stubb painotti avaussanoissaan, että aika yhteiselle poliittiselle julistukselle olisi nyt kypsä. Kahtena muuna keskeisenä kokouksen tavoitteena Stubb mainitsi Transdnestrian ja Vuoristo-Karabahin tilanteet sekä keskustelun Venäjän turvallisuusaloitteesta.

Sekä Halonen että Stubb haikailivat vuoden 1975 Etyk-kokouksen maailmankuulua henkeä, mutta kumpikin joutui puheenvuorossaan myöntämään, että niin Suomi, Eurooppa kuin muukin maailma ovat muuttuneet ratkaisevasti yli kolmen vuosikymmenen aikana.

Stubb patisti jouluostoksille

Vielä huomenna Helsingissä jatkuva Etyj-ulkoministerikokous on suurin Suomessa koskaan järjestetty diplomaattinen tapahtuma. Kokous ruuhkautti Helsingin liikenteen, mutta ei niin pahasti kuin alun perin pelättiin. Poliisin mukaan meno oli ruuhka-aikojen ulkopuolella kohtuullisen sujuvaa.

Suomalaiseen jääkiekkoon kokousvieraat eivät tällä kertaa päässeet tutustumaan, vaikka Stubb sellaista oli lupaillutkin.

- Mutta hei, hyvä uutinen on, että teille jäi nyt ylimääräistä aikaa jouluostoksia varten, Etyjin puheenjohtaja huikkasi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.