Mainos

Etyj-kokous kehotti kieltämään rypäleaseet

Kokouksen loppuasiakirjassa arvostellaan myös Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia. Suomi on Etyjin puheenjohtajamaa ensi vuonna.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous kehottaa jäsenmaitaan kieltämään siviileille vaaralliset rypäleaseet. Tänään Kiovassa päättynyt kokous on kirjannut päätöslauselman, jossa se kehottaa kieltämään siviiliväestöä vakavasti vahingoittavien rypäleaseiden käytön, valmistamisen, kuljetuksen ja varastoinnin.

Etyj-maiden toivotaan myös toimivan aktiivisesti kansainvälisen rypäleaseet kieltävän sopimuksen puolesta.

Kokouksen loppuasiakirjassa arvostellaan myös Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia. Tekstissä vaaditaan maan poliittisten vankien vapauttamista, kadonneiden ihmisten kohtaloiden selvittämistä ja patistetaan maata vaalilainsäädännön uudistamiseen.

Valko-Venäjän lisäksi myös monet muut maat ovat arvostelleet sitä, että kokous puuttui vain yhden maan ihmisoikeustilanteeseen.

Kokous käsitteli myös vaalitarkkailua. Parlamentaarikot korostivat, että demokratian kulmakivi ovat vapaat ja rehelliset vaalit. He halusivat parantaa entisestään kansainvälisen vaalitarkkailun kattavuutta ja laatua.

Suomi on Etyjin puheenjohtajamaa ensi vuonna. Suomen valtuuskunnan puheenjohtajan, eduskunnan varapuhemiehen Johannes Koskisen (sd.) mukaan vaalitarkkailun tehostaminen ja sen uskottavuuden lisääminen ovat Suomen puheenjohtajakauden keskeisiä tehtäviä.

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) valittiin yleiskokouksen varapresidentiksi. Yhdeksästä varapresidentin paikasta oli kokouksessa auki neljä. Kiljunen toimi samassa tehtävässä vuosina 2001-2004.

Koskisen ja Kiljusen lisäksi Suomea edusti kokouksessa kansanedustaja Tarja Tallqvist (kd.).

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.