Mainos

Etyj: Kazakstanin vaalit epädemokraattiset

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj vahvisti tänään lausunnossaan, että Kazakstanin presidentinvaalit olivat epädemokraattiset. Etyjin mukaan maan presidentinvaaleissa ilmeni muun muassa presidentin vastaehdokkaiden kampanjoinnin rajoituksia.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj katsoo, että Kazakstanin presidentinvaalit olivat epädemokraattiset. Etyjin mukaan eilen järjestetyt vaalit eivät täyttäneet suurta osaa Etyjin omista vaatimuksista tai muistakaan demokraattisten vaalien kansainvälisistä kriteereistä.

Etyj mainitsi vaalien epäkohdiksi erityisesti vastaehdokkaiden kampanjoinnin rajoitukset ja kampanjahenkilöstön häiritsemisen sekä viranomaisten harjoittaman uhkailun.

Kazakstania 16 vuotta hallinnut Nursultan Nazarbajev pääsi vaaleissa uudelle seitsenvuotiselle kaudelle saatuaan maan keskusvaalilautakunnan mukaan jopa 91 prosenttia äänistä. Neljä vastaehdokasta ovat valittaneet, että tasapuoliseen kampanjointiin ei ollut mahdollisuuksia.

Maan oppositio ilmoitti välittömästi pitävänsä tuloksia "absurdeina". Nazarbajevin tärkein haastaja, Zharmahan Tujakbain, sanoo opposition käyttävän kaikki keinot tuloksen mitätöimiseksi.

- Tulemme käyttämään kaikkia laillisia keinoja protestoidaksemme virallisia tuloksia vastaan. Jatkamme painostusta, jotta vaalitulos mitätöitäisiin, vakuutti Tujakbain.

Tujakbain tuli vaaleissa toiseksi, mutta hän sai vain runsaat 6,5 prosenttia äänistä.

Etyj mainitsi vaalien epäkohdiksi erityisesti vastaehdokkaiden kampanjoinnin rajoitukset ja viranomaisten harjoittaman uhkailun. Järjestön mukaan vastaehdokkaiden tukijoita jopa hakattiin ja pidätettiin vaalien alla. Samat henkilöt äänestivät monta kertaa, ja media oli puolueellinen. Etyjillä oli vaalien aikaan maassa noin 460 tarkkailijaa.

Nazarbajev itse on esiintynyt sovinnollisena ja lupasi tehdä opposition kanssa yhteistyötä.

- Kazakstanin kansa on voittanut. He äänestivät rauhan ja vakauden puolesta, presidentti tulkitsi.

Kazakstania 16 vuotta hallinnut Nazarbajev tuli valtaan kommunistisen puolueen johtajana ja on sen jälkeen voittanut vaalit vuosina 1991 ja 1999. Uusin jatkokausi kestää seitsemän vuotta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.