Mainos

Etyj-julistus kaatui lopullisesti

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ministerikokous on päättynyt Helsingissä ilman yhteistä julistusta. Suomen tavoitteleman poliittisen julistuksen kaatuminen varmistui kokouksen viimeisten puheenvuorojen ollessa vielä käynnissä.

Kokouslähteiden mukaan epäonnistuminen oli käytännössä selvää jo aamulla, mutta yrityksiä jatkettiin alkuiltapäivään saakka.

Vaikeimpia kysymyksiä julistustekstissä olivat tiettävästi itsenäiseksi julistautuneilla Georgian alueilla olevat venäläisjoukot.

Etyj sai aikaan yhteisen poliittisen julistuksen viimeksi kuusi vuotta sitten.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan ulkoministerikokousta ei kuitenkaan voi tuomita epäonnistuneeksi, vaikka yhteinen julistus jäi saavuttamatta. Pääministeri piti tärkeänä sitä, että ulkoministerit pystyivät Georgian sodan jälkeen kokoontumaan yhteen käymään keskusteluja.

Kokous teki 15 muuta päätöstä.

Venäjän ehdotuksille nihkeä vastaanotto

Venäjän aloite uusista turvallisuusrakenteista koki myös Helsingissä melko tylyn kohtalon. Suurin osa muista maista tyytyi toteamaan, että keskustelua turvallisuudesta on tarpeen jatkaa.

Yhdysvaltojen mielestä Euroopassa ei tarvita uusia turvallisuusratkaisuja. Apulaisulkoministeri Daniel Fried muistutti Naton, EU:n ja Etyjn toimineen hyvin.Fried totesi myös, että tarvetta valtiopäämiesten huippukokoukselle ei ole.

Tänään puhunut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli kovin sanoin Etyjiä epäonnistumisista muun muassa Kosovossa ja Etelä-Ossetiassa. Lavrovin mukaan jo tämän vuoksi tarvittaisiin uusia turvajärjestelyjä.

Lavrov muistutti myös, ettei Etyj ole onnistunut tavoitteessaan estää sotia. Ulkoministerin mukaan Etyjin rakenteita ei voida säilyttää muuttumattomina, jos järjestö haluaa pysyä merkityksellisenä.

"Kokous tärkeä Suomelle"

Ministerien ja virkamiesten lisäksi Helsingissä on paikalla yli 300 toimittajaa ja kuvaajaa. Kyseessä on valtuuskuntien määrässä mitattuna suurin Suomessa koskaan järjestetty diplomaattinen tapahtuma.

Ulkoministeriön viestintäyksikön päällikön Juha Markkasen mukaan Helsingin Etyj-kokous on sujunut erittäin hyvin.

- Me olemme saaneet tänne valtavan määrän erityisesti ulkomaisia toimittajia. Me olemme saaneet erittäin paljon kiitosta järjestelyistä sekä delegaateilta että medialta.

Markkasen mukaan kokouksella on tärkeä merkitys myös Suomen maineen kannalta.

- Olemme pieni toimija ulkopolitiikassa, joten järjestöt ovat hyvin tärkeitä meille. Euroopan unioni on luonnollisesti se keskeisin toimija meidän kannaltamme, mutta myöskin Etyj, YK ja monet muut järjestöt ovat tärkeitä. Tällainen kokous osoittaa, että olemme aktiivinen toimija ja pystymme vaikuttamaan pienenäkin maana kansainvälisissä järjestöissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.