Etyj hyväksyi turva-asiakirjan

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin huippukokous päättyi tänään Istanbulissa paperille muotoiltuun yhteisymmärrykseen siitä, että Tshetshenian konfliktiin on löydettävä rauhanomainen ratkaisu. Kokouksen päätteeksi allekirjoitettu poliittinen julistus merkitsi myönnytystä venäläisiltä, jotka joutuivat koko kaksipäiväisen kokouksen ajan altavastaajiksi Tshetshenian kysymyksessä.
-Olemme yhtä mieltä siitä, että poliittista ratkaisua tarvitaan ja Etyjin apu myötävaikuttaa tämän tavoitteen saavuttamiseen, julistuksessa todetaan.

Venäläisiä panssarivaunuja

Loppujulistuksen muotoilu antaa Etyjille sekä poliittisen että humanitaarisen roolin Tshetsheniassa. Sitä voidaan pitää saavutuksena, sillä aiemmin Venäjä on torjunut kaiken ulkomaisen väliintulon ja sanonut Kaukasuksen tapahtumien olevan sen sisäinen asia. Julistuksen sanamuodoista huolimatta venäläisten käyttäytyminen Istanbulin kokouksessa antoi länsimaille aihetta korkeintaan varovaiseen toiveikkuuteen.

Eilen presidentti Boris Jeltsin poistui ennenaikaisesti kokouspaikalta sanoen, ettei kenelläkään ole oikeutta arvostella Venäjää Tshetshenian takia. Ulkoministeri Igor Ivanov puolestaan sanoi tänään, ettei Venäjä tarvitse välittäjää ja että se jatkaa taisteluaan Tshetshenian "terroristeja" vastaan. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder epäilikin, että Venäjän kanssa joudutaan vielä tinkimään Etyjin osuuden käytännön toteuttamisesta.

Tae-sopimuksen ehtona Venäjän vetäytyminen

Istanbulissa allekirjoitettiin tänään myös kaksi muuta merkittävää asiakirjaa. Kaikki Etyjin 54 jäsenmaata hyväksyivät järjestyksessään kolmannen Euroopan turvallisuuden peruskirjan, jonka tavoitteena on luoda entistä tehokkaampaan yhteisten normien noudattamiseen ja velvoitteiden toteuttamiseen nojaava yhteinen turvallisuusalue.

Sopimustekstin mukaan Etyj-sitoumusten rikkomuksia ei voida pitää pelkästään yhden maan sisäisiä asioina vaan ne koskevat kaikkia jäsenmaita. Yhteensä 30 maan edustajat allekirjoittivat Istanbulissa uuden nykyoloihin sopeutetun sopimuksen Euroopassa olevien tavanomaisten asevoimien rajoittamisesta (Tae). Uusi Tae-sopimus vähentää Euroopassa olevia tavanomaisia aseita.

Diplomaattien mukaan sen ongelmana kuitenkin on, että Tshetsheniassa sotaa käyvä Venäjä rikkoo sitä, koska sillä on liikaa joukkoja alueella. Sopimus pystyttiin kuitenkin allekirjoittamaan Venäjän luvattua, että se vähentää asevoimiaan Pohjois-Kaukasuksella mahdollisimman pian. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton, joka oli yksi allekirjoittajista, ilmoitti kuitenkin, ettei hän lähetä Tae-sopimusta senaatin ratifioitavaksi ennen kuin Venäjä on lupauksensa mukaan vähentänyt joukkojaan Pohjois-Kaukasuksella. Clinton sanoi lähettävänsä sopimuksen tässä vaiheessa vain tiedoksi senaatille.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat