Mainos

Etyj huolissaan Moldovan naiskaupasta

Berliinissä koolla oleva Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on ilmaissut huolensa Moldovan naiskaupasta. Moldova on Euroopan köyhin maa, ja sen alueelta on kuljetettu tähän mennessä 100 000 naista ja lasta.

Naisille luvataan työtä, mutta he päätyvät seksiorjiksi eri puolille Eurooppaa. Koko Moldovassa asukkaita on nelisen miljoonaa. Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) johtaa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Moldova-ryhmää.

Kiljunen oli tänään erityisen iloinen siitä, että Moldovaa koskeva kannanotto hyväksyttiin kokouksessa yksimielisesti, vaikka siihen liittyi Venäjän ja Moldovan valtuuskuntien kannalta hankalia kohtia.

Naiskaupan taustalla rehottavien rikollisjärjestöjen toimintaan puuttumista vaikeuttaa alueen hankala poliittinen tilanne. Moldovan pääkaupungissa Chisinaussa vallitsee jännite vastikään valtaan tulleen kommunistipuolueen ja opposition välillä. Kaupungissa nähtiin keväällä useita kuukausia kestäviä mielenosoituksia.

Transdniestrian alue ongelmallinen

Moldovan ongelmien ratkaisua vaikeuttaa maahan kuuluva Transdniestrian alue. Transdniestria on Stalinin aikanaan Moldovaan liittämä venäjänkielinen alue, joka on julistautunut itsenäiseksi. Mikään valtio ei ole tunnustanut Transdniestrian itsenäisyyttä. Venäjän joukot ovat läsnä alueella, mutta Venäjä on luvannut vetää ne pois tämän vuoden loppuun mennessä.

Transdniestria on Kiljusen mukaan läpeensä korruptoitunut alue, jonka talous perustuu pitkälti rikolliseen toimintaan, kuten ihmiskauppaan ja aseiden salakuljetukseen.

Moldovan hallitus aloitti viime viikolla neuvottelut pitkän tauon jälkeen Transdniestrian kanssa alueen itsehallinnon määrittelemiseksi.

Kiljusen johtama Etyjin valtuuskunta matkustaa ensi syksynä Moldovaan. Matkan yhtenä tavoitteena on saada aikaan neuvotteluyhteys myös parlamenttien välille. Lisäksi ryhmä käy selvittämässä alueen rajavalvontaa, jotta keinoja ihmisten salakuljetuksen estämiseen voitaisiin löytää.

Kiljunen painottaa, että kyseessä on koko Eurooppaa koskeva ongelma. -Eivät moldovalaiset ole syypäitä siihen, että heidän maansa naisia ja lapsia kuljetetaan seksiorjiksi muualle. Toimintaa organisoidaan myös Länsi-Euroopasta käsin, Kiljunen huomautti.

Etyjin periaatteena on tukea Transdniestrian itsehallintoa ja se edellyttää Venäjän pitävän lupauksensa poistaa joukkonsa ja tuhota asevarastonsa Transdniestriasta vuoden loppuun mennessä. Venäjä on suostunut tähän jo senkin vuoksi, että Transdniestriasta on salakuljetettu aseita muun muassa Tshetsheniaaan.

Etyj ja Euroopan neuvosto toimivat molemmat Moldovassa. Etyjin rooli on lisätä turvallisuutta alueella ja EN keskittyy demokratian vahvistamiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.