Etyj etsii keinoja romanien tilanteen parantamiseksi

Romanien ongelmia käsitellään sunnuntaina ja maanantaina Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin seminaarissa Wienissä. Tapaamiseen saapuu yli sata romanijärjestöjen edustajaa ja lisäksi virkamiehiä kaikista niistä Etyj-maista, joissa romaneilla on ongelmia.

-Etyj pyrkii vaikuttamaan poliittisiin päättäjiin, jotta lainsäädäntöä kehitettäisiin romanivähemmistön aseman turvaamiseksi, kertoo lähetystösihteeri Harri Kämäräinen Suomen Etyj-edustustosta Wienistä. Tavoitteena on, että syrjintä kiellettäisiin ja että romaneille taattaisiin koulutus, terveydenhuolto, työpaikka ja hyvät asuinolot. Varsinkin ns. uusien demokratioiden lainsäädäntöä seurataan.

-Vihdoinkin on tultu siihen pisteeseen, että hallitusten on myönnettävä romanien hädänalaisen tilanteen jääneen liian vähälle huomiolle. Syynä lienee se, että on kyse vähemmistöstä, jolta puuttuu kotimaa, Kämäräinen pohtii. Etyj on aikaisemminkin pohtinut romanien ongelmia seminaareissa, mutta aina muiden ihmisoikeuskysymysten ohessa tai suppealla alueella.

Tämänvuotinen Etyjin puheenjohtajamaa Norja esitti viime marraskuussa, että Etyj pureutuisi tänä vuonna kolmeen erityisaiheeseen: uskonnonvapauteen, naisten asemaan ja romanien tilanteeseen.

-Kaikista Etyj-maista ei tule romaniedustajia sunnuntaiseen romanijärjestöjen tapaamiseen eikä maanantain viralliseen seminaariin, koska tilanne ei kaikkialla ole ajankohtainen tai romanit eivät ole järjestäytyneet, Kämäräinen kertoo. Luokittelutavasta riippuen Ety-maiden romanien määräksi saadaan 8-12 miljoonaa.

-Keski-Aasian maiden kiertolaisväestö ei kaikin paikoin pidä itseään romaneina. Suomi maksaa kaukaisimpien Ety-maiden romaniedustajien matkat ja kahden yön hotellikulut seminaarin onnistumiseksi. Muutkin länsimaat osallistuvat kansalaisjärjestöjen edustajien kustannuksiin.

Kämäräinen pitää hyvänä, että tapaamiseen saadaan näin keskenään kilpailevienkin romanijärjestöjen edustajia. Seminaarin ensimmäisessä työryhmässä käsitellään Ety-maiden kokemuksia romaniasioiden järjestämisestä ja toisessa romanien tilannetta kriisialueilla, erityisesti Balkanilla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat