Mainos

Etyj ei lähetä vaalitarkkailijoita Venäjälle

Järjestön mukaan Venäjä ei halua tehdä yhteistyötä. Venäjän mielestä Etyjin ratkaisu on heidän oma asiansa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on luopunut aikeistaan lähettää vaalitarkkailijoita Venäjälle. Duuman vaalit pidetään 2. joulukuuta.

Etyjin vaalitarkkailusta vastaava toimisto ODIHR perustelee päätöstään vaikeuksilla, joita sillä on ollut tarkkailun järjestämisessä. Järjestön mukaan Venäjä ei halua tehdä yhteistyötä. Tarkkailijoiden oli vaikea saada viisumia, ja Venäjä pyrki rajoittamaan heidän työtään monin tavoin.

Venäjä oli lisäksi kutsunut maahan vain 70 tarkkailijaa. Esimerkiksi vuoden 2003 parlamenttivaalien kulkua valvoi noin 400 Etyjin edustajaa.

Venäjän ulkoministeriö kuittasi Etyjin ratkaisun järjestön omana asiana. Viranomaiset syyttivät Etyjiä siitä, että tarkkailijoiden viisumianomukset olivat puutteellisia.

ODIHR:n tarkkailijoiden vetäytyminen heikentää luottamusta vaaleihin ja niiden tulosten oikeellisuuteen. Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän voittoa pidetään itsestäänselvyytenä, koska sen ykkösehdokas on presidentti Vladimir Putin. Perustuslaki estää häntä pyrkimästä kolmannelle peräkkäiselle presidenttikaudelle.

Kiljunen: Etyjin päätös on valitettava

Kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) mielestä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin päätös olla lähettämättä tarkkailijoita Venäjän parlamenttivaaleihin on valitettava.

-Se on takaisku, valitettava tosiseikka, Kiljunen sanoo.

Kinnusen mukaan päätös loi järjestön kannalta hankalan tilanteen, sillä Etyjin parlamentaarinen yleiskokous lähettää omat tarkkailijansa vaaleihin.

- En ole varma siitä, oliko eduksi, että ODIHR vetäytyi. Me tulemme kyllä seuraamaan vaalit.

Kiljusen mukaan on selvää, että kun ODIHR vetäytyi, niin vaalitarkkailun mahdollisuudet jäävät selvästi ohuemmaksi.

- Tämä on epämielekäs tilanne, näin ei pitäisi tarkkailua hoitaa, suomii Kiljunen.

-Tämä ei ole oikea tapa. Meidän täytyy Etyjinkin piirissä käydä keskustelua siitä, kuinka voidaan jatkossa välttää se, että saman lipun alla ja yhteistyössä toimivat kaksi organisaatiota ovat jakautuneet, Kiljunen arvioi.

Kiljunen toimii parhaillaan parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtajana. Hän on myös jäsen Venäjän vaaleja tarkkailevassa valtuuskunnassa.

ODIHR hoitaa pitkäjänteisen työn

Etyjin vaalitarkkailussa työt on jaettu lyhyt- ja pitkäaikaiseen tarkkailuun. Poliitikot eli parlamentaarinen yleiskokous hoitaa lyhytaikaisen tarkkailun vaalien aikana. Se myös antaa vaalien jälkeisenä päivänä yhteenvedon vaalien sujumisesta.

Pitkäaikaisesta tarkkailusta vastaa puolestaan ODIHR. Sen jäsenet ovat maassa usein jo kolme kuukautta ennen vaaleja seuraamassa kampanjointia ja ehdokkaiden rekisteröitymistä.

Myös Euroopan komissio on pahoitellut Etyjin päätöstä olla lähettämättä tarkkailijoita Venäjälle. Samalla komissio kehotti presidentti Vladimir Putinia takaamaan, että vaalit ovat demokraattiset.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.