Mainos

Etyj arvostelee Valko-Venäjän vaaleja

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö arvostelee kovin sanoin Valko-Venäjän eilisiä parlamenttivaaleja.

Etyjin mielestä vaaleissa esiintyi vakavia puutteita. Järjestön mukaan viranomaiset mm. sulkivat ehdokkaiden joukosta presidentti Aljaksandr Lukashenkalle (kuvassa)epämieluisia henkilöitä.

Maan oppositio vaatii vaalien mitätöimistä. Sen mukaan äänestysvilkkaus jäi alle 50 prosentin, mikä on vaalien lainvoimaisuuden alaraja.
Keskusvaalikomitea ilmoitti aiemmin, että äänestysprosentti olisi ollut riittävä sekä koko maassa että myös suurimmassa osassa vaalipiirejä.

Oppositio kehotti ennakkoon valkovenäläisiä boikotoimaan laittomina pitämiään vaaleja. Boikotti johtui siitä, että valtaosaa sen ehdokkaista ei rekisteröity virallisiksi ehdokkaiksi, vaan presidentti Aleksandr Lukashenko nimitti henkilökohtaisesti 80 prosenttia ehdolla olleista. Vaikka suuri osa oppositiosta boikotoikin menettelyä, äänestystulos ei ilmeisesti jäänyt riittävän alhaiseksi.

Oppositio on pitänyt vaaleja farssina, jonka tarkoituksena on vahvistaa itsevaltiaaksi syytetyn Lukashenkon asemaa.

Myös länsimaat pitävät parlamenttivaaleja laittomina. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei ole lähettänyt virallisia vaalitarkkailijoita Valko-Venäjälle, koska presidentti Lukashenko kieltäytyi täyttämästä Etyjin vaaliehtoja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.