Etuuspäätöksien muutoksenhakua halutaan nopeuttaa

Toimeentuloturvan muutoksenhakuprosessi kestää nyt keskimäärin yli vuoden.

Kelan valtuutetut edellyttävät, että sosiaali- ja terveysministeriö ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa käsiteltävien asioiden nopeuttamiseksi.

Nykyään keskimääräinen käsittelyaika on yli 13 kuukautta. Kannanoton mukaan se ei ole oikeusturvan ja kansalaisten toimeentulon takaamisen kannalta mitenkään hyväksyttävissä.

Jos valittaja saa myös muutoksenhakulautakunnalta kielteisen päätöksen, jatkovalitus vakuutusoikeuteen kestää sekin keskimäärin yli vuoden ajan. Pitkät muutoksenhakuajat pakottavat useat henkilöt hakemaan kunnallista toimeentulotukea, mikä lisää paineita tähän viimesijaiseen tuen muotoon.

Kohtuullinen käsittelyaika puolet nykyisestä

Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta käsittelee eläke-, vammaisetuus-, asumistuki- ja sairausvakuutusasiat sekä lapsiperheiden tuet ja sotilasavustukset.

Kannanotossa pidetään kohtuullisena keskimääräisenä käsittelyaikana enintään kuutta kuukautta, eli puolta nykyisestä. Tavoitteeseen voidaan päästä lisäämällä henkilöresursseja sekä parantamalla ja kehittämällä edelleen käsittelyprosesseja.

Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan tulisi valtuutettujen mielestä verrata käytäntöjään muihin muutoksenhakuelimiin kuten hallinto-oikeuksiin ja käräjäoikeuksiin.

Valtuutetut kiinnittävät myös huomiota siihen, että vaikka on kysymys muutoksenhakuelimen käsittelyn hitaudesta, asiakkaiden kritiikki yleensä kohdistuu toimeenpanijaan eli Kelaan. Kela on omalta osaltaan pyrkinyt määrätietoisesti lyhentämään eri etuuksien käsittelyn läpimenoaikoja sekä selkeyttämään päätöstensä perusteluja ja asiakaskirjeitään, missä työssä on asiakastutkimusten mukaan myös saavutettu tuloksia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat