Mainos

Eturauhassyöpä todetaan useimmiten muiden vaivojen yhteydessä

Suuri osa pohjoismaisista eturauhassyöpäpotilaista saa syöpädiagnoosin käytyään alun perin lääkärissä muista syistä, ilmenee laajasta kyselystä.

Eturauhassyöpä on varhaisessa vaiheessa yleensä oireeton eikä sitä voida sen varhaisessa vaiheessa tunnistaa oireiden perusteella. Todennäköisesti tästä syystä puolet tutkimukseen osallistuneista miehistä diagnosoitiin heidän tultuaan lääkäriin muusta syystä. Joskus eturauhassyöpä havaitaan vasta, kun sairaus on edennyt niin pitkälle, että parantava hoito ei enää ole mahdollinen.

Kyselyyn vastasi Pohjoismaissa yhteensä lähes 7 000 miestä. Kyselyn toteuttamisessa ovat olleet mukana Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan eturauhassyöpäpotilaita edustavat potilasjärjestöt yhteistyössä lääketieteen asiantuntijoiden kanssa.

Kyselyssä kartoitettiin miesten kokemuksia elämästä eturauhassyövän kanssa. Teemoina olivat sairauden diagnoosi ja hoito, sivuvaikutukset sekä potilaiden elämänlaatu ja seksielämä.

Sairaudestaan huolimatta eturauhassyöpää sairastavat miehet kokevat elämänsä yleisesti positiiviseksi. Yli puolet potilaista keskittyy elämään tässä ja nyt ja ottamaan elämästä kaiken irti, kun se vielä on mahdollista. Läheisillä on tässä ratkaiseva rooli. Valtaosalle perhe ja ystävät olivat merkittävä tuki.

Hoidoista erektiohäiriöitä

Eturauhassyöpäpotilaat kertovat erektiohäiriöiden olevan yleisin hoitojen seurauksena saaduista sivuvaikutuksista. Potilailla ilmeni myös virtsankarkailua, väsymystä ja kuumia aaltoja. Joka viidennellä oli rintojen kasvua tai lihasvoiman heikkenemistä. Pienellä osalla potilaista seurauksena oli painonnousua, unettomuutta, masennusta.

Jo eturauhassyövän diagnoosi voi aiheuttaa seksuaalisuuden menettämisen pelkoa. Suuri osa tutkimukseen vastanneista koki kadottavansa osan miehuuttaan sairautensa takia. Monet potilaat olivat tyytymättömiä seksielämäänsä. Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.