Etujärjestöt kriittisinä: Työn verotus tulee kiristymään huomaamatta

Etujärjestöt eivät niele tulevan hallitusohjelman vakuuttelua siitä, että työn verotusta ei kiristetä tulevalla hallituskaudella.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan työn verotus todellisuudessa kiristyy, sillä kunnallisveroihin ja eläkemaksuihin kohdistuu nostopaineita. Näinpä palkansaajasta tuleekin voittajan sijaan häviäjä.

Myös Kuntaliiton mukaan kirjaus kuntien tehtävien lisäys ja tulojen leikkaukset lisäävät paineita kiristää kunnallisverotusta.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman antaa tukea epäilyille.

- Tulevina vuosina verotus mitä ilmeisimmin kiristyy sekä työeläkemaksun että kunnallisveron nousun kautta. Vaikka valtion verotus pidettäisiin ennallaan, kuten hallitus lupaa, se ei estä verotuksen kiristymistä.

Kaupan liittokin on pettynyt verolinjauksiin. Sen mukaan kiristykset valmiste- ja energiaverotuksessa leikkaavat ostovoimaa.

Veronmaksajien Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sen sijaan pitää hallitusohjelman verolinjauksia tyydyttävinä. Veronkiristysten suuntaaminen valmisteveroihin on hänen mielestään oikea painotus. Samaa mieltä on Pellervon taloustutkimuksen PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm.

- Alkoholin ja tupakan nousevat valmisteverot voivat olla vältettävissä, ehkä makeistenkin, ainakin jos ei ole lapsia. Omilla päätöksillään voi hiukan vaikuttaa elintasoonsa, Holm sanoo.

Maatilojen tulot pienenevät

EK on pettynyt siihen, että yhteisöverokantaa alennettiin vain yhdellä prosenttiyksiköllä 25:een. Sen mielestä sitä olisi kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttämiseksi pitänyt alentaa 20 prosenttiin. Korkmankin on alennukseen pettynyt.

- Verokannan reipas alentaminen voisi vaikuttaa siihen, minne yhtiöt investoivat ja missä ne tulouttavat tulojaan. Jos niitä saadaan Suomeen, se on palkansaajankin etu.

MTK:n mukaan hallitusohjelma on raskas pettymys viljelijöille ja maaseudun muille yrittäjille. MTK:n laskujen mukaan vero- ja leikkauspäätökset tietävät maa- ja metsätilojen tuloihin yli kymmenyksen leikkausta.

Kuka hallitusohjelmassa sitten voitti? Ei ainakaan kansantalous, jos Korkmanilta kysyy.

- Hallitusohjelma on tavoitteiltaan kovin vaatimaton. Populismi on ottanut jättiharppauksen eteenpäin, minkä vuoksi puolueet eivät uskalla ajaa muutoksia.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat