Mainos

Etnisten jakolinjojen pelätään syvenevän Bosniassa

Valitun kolmihenkisen presidenttineuvoston jäsenet toimivat virassaan neljä vuotta.

Bosnia-Hertsegovinassa kansa näyttää valinneen maalle johtajat, joiden käsityksen Bosnian johtamisesta menevät kovasti ristiin. Bosnialaiset valitsivat eilen maalle kolmijäsenisen presidenttineuvoston, parlamentin ja tasavallan kahdelle eri hallintoalueelle alueelliset parlamentit.

Presidenttineuvoston muslimijäseneksi nousee sodanaikainen ulko- ja pääministeri Haris Silajdzic, joka haluaa romuttaa Bosnian nykyisen jaon muslimien ja kroaattien liittotasavaltaan ja serbitasavaltaan.

Silajdzicin vastustajiin kuuluu serbitasavallan pääministeri Milorad Dodik, joka eilen varmisti helposti uudelleenvalintansa.Dodik on syyttänyt Silajdzicia serbitasavallan itsehallinnon ja koko olemassaolon uhkailusta. Jos Silajdzic ei lopeta uhkailujaan, serbitasavalta lähtee omille teilleen, Dodik on sanonut.

- Tästä tulee tiukkaa vääntöä. Silajdzic ärsyttää Dodikia, jonka pinna on kovin lyhyt, arveli Sarajevossa työskentelevä länsidiplomaatti.

Presidenttineuvoston serbiedustajaksi oli tulossa Nebojsa Radmanovic ja kroaattien Ivo Miro Jovic.

- Ensimmäiset tulokset viittaavat siihen, että muslimit ja serbit ovat keskittäneet äänensä kahden täysin vastakkaisen ja kovaa linjaa ajavan vaihtoehdon välille, sanoi politiikan tuntija Emir Habul Sarajevossa.

Kolmihenkisen presidenttineuvoston jäsenet toimivat virassaan neljä vuotta. Neuvoston puheenjohtajuus kiertää serbin, muslimin ja kroaatin välillä kahdeksan kuukauden välein.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.