Mainos

Etniset vähemmistöt näkyvät mediassa ongelmana

Suomalaisissa tiedotusvälineissä etnisiä vähemmistöjä käsitellään lähes aina ongelmakeskeisesti. Etniset vähemmistöt ovat joukko, joilla on ongelmia, jotka ovat ongelma tai jotka saattavat aiheuttaa ongelmia, kiteytti päätoimittaja Juha Rekola puhuessaan tänään Turussa.

Rekolan teki taannoin Walesin yliopistossa tutkimuksen, jonka mukaan etniset vähemmistöt esiintyvät suomalaisessa mediassa paljon valtaväestöä harvemmin. Ilmiötä ei selitä Rekolan mielestä pelkästään se, että maahanmuuttajia on Suomessa vähän. Heidän määränsä on kuitenkin suhteellisesti ottaen lisääntynyt melko lyhyessä ajassa, Rekola huomautti.

Silloin kun etnisen vähemmistön edustaja pääsee esimerkiksi lehtijutussa ääneen, hänen sanomisiaan vahvistamaan on otettu aina yksi tai mieluiten useampi enemmistön edustaja. Pääasiassa vähemmistöjä käsitellään jutuissa lukuina ja tilastoina, ei niinkään yksilöinä, Rekola totesi.
-Suomen tulevaisuus on monikulttuurinen, halusipa joku sitä tai ei. Olisi tärkeää, että myös mediaan pyrkisi töihin näiden vähemmistöjen edustajia, Rekola sanoi. Siirrytäänkö Suomessa joskus Yhdysvaltain malliin, jossa poliittisesti korrektin tiedotusvälineen palveluksessa tulee olla jokaisen vähemmistön edustajia, sitä Rekola ei käynyt ennustamaan.

-Sen lisäksi että etniset vähemmistöt pitäisi saada osaksi valtavirtamediaa, heille tulisi antaa mahdollisuus suojella omaa identiteettiään. Tämä voi tapahtua esimerkiksi medioissa, joiden tuotannosta ja toimittamisesta vähemmistöt olisivat kokonaan vastuussa, Rekola pohti. Juha Rekola työskentelee Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksessa ja hän on keskuksen Kumppani-lehden päätoimittaja. Rekola puhui keskustelutilaisuudessa, jonka olivat järjestäneet Turussa Monikulttuurinen tietoyhdistys, Voix sans frontiéres -maahanmuuttajaprojekti ja Kansainvälinen Kohtauspaikka.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.