Mainos

Etniset ehdokkaat kunnallisvaaleissa lisääntyneet

Kunnallisvaaleissa on mukana enemmän ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita kuin koskaan aiemmin.

Ensi sunnuntain kunnallisvaaleissa suurimpien puolueiden listoilta löytyy koko maasta yhteensä 150-200 ulkomaalaistaustaista ehdokasta. Aivan tarkkoja lukuja ei ole saatavilla, sillä vain parilla puolueella on koottuna kattavat tiedot.

SDP ja keskusta kertovat ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita löytyvän kolmisenkymmentä, ehkä ylikin. Vihreillä ja kokoomuksella heitä on noin 25. Kristillisiä ulkomaalaisehdokkaita on parikymmentä. Vasemmistoliittolaisia on 15 ja ruotsalaisia kymmenen.

Suuria eroja puolueiden välillä ei ole, mutta suhteellisesti eniten ulkomaalaisehdokkaita on vihreillä ja kristityillä. Puoluetoimistojen mukaan määrä on kasvanut selvästi viime kunnallisvaaleista. Silloin ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita oli puoluetta kohti vain "pari" tai "muutama".

Yli 50 kunnassa

Ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita on tarjolla yli 50 kunnan valtuustoon eri puolilla Suomea, Kemistä Helsinkiin. Useimmiten ehdokkaaksi yhdessä kunnassa on tosin asettunut korkeintaan pari-kolme ulkomaalaistaustaista ehdokasta.

Varsinkin pienillä paikkakunnilla etninen ehdokas on usein ainoa laatuaan. Yllättävää ei ole se, että eniten ulkomaalaisehdokkaita on niissä kunnissa, joissa ulkomaalaisia ja maahanmuuttajia asuu eniten. Kärjessä ovat Helsinki yli 20 ehdokkaalla ja Turku, missä heitä on reilu tusina. Vajaaseen kymmeneen jäävät Espoo ja Vantaa. Seuraavana tulee Vaasa, jossa on ainakin kuusi ulkomaalaistaustaista ehdokasta. Kansallisuuksien kirjo on suuri.

Afrikkalaisia ja aasialaisia on paljon, myös eurooppalaisia ja amerikkalaisia löytyy. Viro, Venäjä ja paluumuuttajat ovat varsin vahvasti edustettuja.

Suomalaisten ääniä tarvitaan

Ehdokkaiden kasvanut määrä ei tarkoita, että Suomen kunnanvaltuustojen etninen kirjavuus lisääntyisi automaattisesti. Dosentti Pirkko Pitkänen Joensuun yliopistosta huomauttaa, että läpimenoon monilla paikkakunnilla tarvitaan myös valtaväestön ääniä.

-Tässä tarjoutuu mahdollisuus niille, jotka haluavat edistää maahanmuuttajien todellista osallistumista suomalaiseen yhteiskuntaelämään, Pitkänen sanoo. Hän muistuttaa, että vaikka ehdokas olisi ainoa etnisten vähemmistöjen edustaja kuntansa valtuustossa, on se kuitenkin kanava saada kulttuurivähemmistöjen näkökulmia esiin. Lisäksi monet maahanmuuttajien kannalta tärkeät asia kuten työllistyminen ovat pitkälti paikallisen tason kysymyksiä, Pitkänen mainitsee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.