Mainos

Etlan Vihriälä tyrmää setelirahoituksen – "Ei ole oikeudenmukaista"

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtajan Vesa Vihriälä mukaan setelirahoitus ei ole oikeudenmukainen ratkaisu eurokriisin ratkaisussa.

Vihriälä esitti näkemyksensä MTV3:n Seitsemän uutisissa. Vihriälän mielestä erityisesti niiden ihmisten asema olisi hankala, joilla ei ole reaalivarallisuutta. Setelirahoituksen myötä inflaatioriski kasvaisi.

-Toiseksi talouskasvu ei voi menestyä olosuhteissa, jossa inflaatio on korkea, Vihriälä sanoi.

Setelirahoituksen kannalla on ollut muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Vihriälä muistutti asuntovelallisia myös siitä, että korot ovat epätavallisen alhaalla ja nousupainetta on odotettavissa jossakin vaiheessa.

– Korot normalisoitumiseen menee kuukausi tai vuosia, Vihriälä arvioi varovaisesti.

Tämänpäiväisestä Euroopan keskuspankin toimista Vihriälä sen sijaan ei ollut kovinkaan vakuuttunut. EKP piti ohjauskorkonsa ennallaan 0,75 prosentissa. Se kertoi myös aloittavansa uusia avomarkkinaoperaatioita ja epätavanomaisia toimia rahoitusmarkkinoiden tervehdyttämiseksi.

Mutta yksityiskohdat jäivät vielä pahasti pimentoon.Pörssit laskivatkin laajalla rintamalla Euroopassa EKP:n vaisun viestin saattelemana.

Hyvänä uutisena Vihriälä piti sitä, että EKP antoi vahvan signaalin siitä, että euro pidetään koossa vaikka väkisin.

Tämä kuitenkin vaatii ongelmavaltioiden tiukkaa kulukuuria ja sääntöjen noudattamista. Myös keskuspankin luopuminen ensisijaisen velkojan asemasta, jos se tekee uusia valtionvelkakirjaostoja, oli Vihriälän mukaan myönteinen viesti. Tämä rauhoittaa ainakin hivenen yksityisiä sijoittajia, sillä heidän riskit pienenevät.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.