Mainos

Etlan tutkija: Tukipaketeilla ei saada Kreikan taloutta kasvuun

Luottoluokittaja Moody's laski tänään kuuden euromaan luokituksia. Espanjan luokitus laski jopa kaksi pykälää.

Luokitusten lasku heijastaa euroalueen talouden suurta epävarmuutta. Euroalue on jo lähes taantumassa, toteaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) kansainvälistä taloutta seuraavan ennusteryhmän tutkija Paavo Suni.

– Kun katsotaan kehitystä hieman eteenpäin, euroalueen kasvu on hyvin hidasta. Etenkin kriisimailla on kova urakka selvitä, Suni lisää.

Parhaillaan yritetään kasata uutta EU:n ja IMF:n tukipakettia, joka sisältää 130 miljardia euroa tukirahaa. Sunin mielestä sekään ei ratkaise ongelmaa.

– Kreikka on maksukyvytön. Tällä hetkellä ei näytä siltä, että antamalla lisää rahaa, saadaan se voimakkaaseen kasvuun ja sitä kautta velat maksuun. Se vaatii aika paljon myös muun muassa aikaa, mitä tällä (tukipaketilla) saadaan.

Yksi kriisimaista on myös Espanja, jossa ongelmana on muun muassa hyvin suuri työttömyys.

"Eväät huonoon kehitykseen"

Sunin mukaan tällä hetkellä on erittäin vaikea ennustaa, mitä euroalueella tulevaisuudessa tapahtuu.

– Vaihtoehtoisissa ennusteissa pyrimme haarukoimaan epävarmuuden suuruutta. Tässä on olemassa eväät hyvinkin huonoon kehitykseen.

Jos Kreikka jätettäisiin omilleen ja ulos eurosta, tilanne olisi Sunin mukaan katastrofi etenkin kreikkalaisille itselleen.

– He joutuisivat tekemään vieläkin suurempia säästöpäätöksiä kuin mitä tällä hetkellä on suunnitteilla. Tilanne olisi hyvin sekava varsinkin, kun yksi osa ongelmaa on kreikkalaisen hallinnon hyvin heikko kunto. Kreikassa ei pystytä keräämään veroja eikä pystytä pistämään päätöksiä toteen.

Suni huomauttaa, että jos Kreikka eroaisi eurosta, sen seuraukset ulottuisivat myös Suomeen ja muualle Eurooppaan.

– Seuraavana olisi vuorossa Portugali ja sitten Espanja ehkä Italiakin. Olisimme kaikki siinä tapauksessa todella pahassa liemessä.

(MTV3)

Katso Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijan Paavo Sunin haastattelu: (Huomenta Suomi 14.2.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.