Mainos

Etlan Suni: Japanin katastrofin laajuus ei vielä selvillä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Paavo Sunin mukaan perjantain maanjäristys ja tsunami saattavat aiheuttaa Japanille suuremmat talousvahingot kuin Koben maanjäristys vuonna 1995. Tuolloin järistyksessä kuoli yli 6 400 ihmistä.

- Kuolleisuus saattaa nyt olla kymmenissä tuhansissa. Tämä on iskenyt laajoille alueille Japanissa, ja vaikeuttanut infrastruktuuria. Sähkönjakelu on keskeytynyt. Lisäksi ydinproblematiikka on melkoinen riski taustalla, sanoo Suni.

Sunin mukaan talouden vaurioita on vielä vaikea arvioida tarkasti, koska tietoja katastrofin laajuudesta on vaikea saada.

- Taloudessa puhutaan mittavista vahingoista, vaikka faktat ovat tällä hetkellä heikot ja muuttuvat jatkuvasti, sanoo Suni.

Suni sanoo jälleenrakennuksen nostavan kuitenkin Japanin taloutta ylös.

- Tätä voi verrata Koben tilanteeseen. Silloinkin käynnistettiin suuret jälleenrakennushankkeet, jotka normalisoivat taloustilannetta.

Japanin katastrofi hidastaa maan talouden kehitystä lyhyellä aikavälillä.

- Japanin oma talous notkahti viime vuoden lopulla ja oli kääntymässä parempaan. Katastrofi romuttaa nousua. Talouskehitys on lyhyellä aikavälillä hyvin heikkoa Japanissa, sanoo Suni.

"Japanilla ei jättimäistä vaikutusta koko maailman talouteen"

Suni sanoo, että Japanin taloudella ei lopulta ole niin suurta vaikutusta maailman taloustilanteeseen, kuin ensi näkemältä voisi luulla.

- Japani on maailman kolmanneksi suurin talous tällä hetkellä, mutta ulkomaan kaupassa se ei ole samassa mitassa mukana.

- Tämä katastrofi ei olisi talouden kannalta voinut huonompaan aikaan sattua. Maailman talous on elpynyt, mutta elpyminen on ollut hidasta ja haurasta.

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 14.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.