Mainos

Etla yllättää ennustamalla kasvun kiihtymistä

Talouskasvua vauhdittavat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan risteilyaluksien, Vuosaaren sataman ja Olkiluodon ydinvoimalan rakentaminen.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla yllättää arvioimalla Suomen talouskasvun kiihtyvän ensi vuonna tästä vuodesta. Suuret pankit ja valtiovarainministeriö ovat aiemmin ennustaneet talouskasvun hidastuvan ensi vuonna.

Etla perusteli arviotaan euroalueen talouskasvun kiihtymisellä ensi vuonna tämän vuoden pohjalukemista, mikä vauhdittaa Suomen vientiä jo tämän vuoden lopulla. Tavaravienti kasvaa ensi vuonna 4,5 prosentilla, ja siihen vaikuttaa myös kahden risteilijäaluksen toimitukset vuoden tauon jälkeen.

Suomessa Vuosaaren sataman ja Olkiluodon ydinvoimalainvestoinnin vaikutukset ovat suurimmillaan ensi ja seuraavana vuonna, Etla huomautti. Se merkitsee kiinteiden investointien 4-5 prosentin kasvua vuodessa, vaikka asuntorakentamisen kasvu hidastuu ja teollisuuden investoinnit jatkavat alamäkeään.

Etla nostaa suhdannekatsauksessaan ensi vuoden kasvuarvionsa 3,2 prosenttiin joulukuun katsauksessa arvioimastaan 2,3 prosentista. Lähes prosenttiyksikön muutos arviossa on Etlan itsensäkin mukaan huomattava, ja se pohjautuu kaikkien kysyntäerien kasvuarvioiden nostamiseen. Tänä vuonna Etla ennustaa bruttokansantuotteen nousevan tasan kolme prosenttia. Tämän vuoden luku ei muuttunut joulukuun katsauksesta.

Suhdannehuippu saavutettiin Etlankin mukaan jo viime vuonna, jolloin Suomen talous kasvoi 3,7 prosenttia.

Työttömyys hellittää hieman

Työttömyys hellittää Suomessa hieman, Etla arvioi. Tänä vuonna työttömyysaste laskisi 8,5 prosenttiin ja ensi vuonna himpun nopeammin 8,1 prosenttiin. Työllisten määrä kasvaa tänä ja ensi vuonna noin 30 000 henkilöllä. Työpaikat syntyvät yksityisille palvelualoille, rakentamiseen ja julkiselle sektorille.

Viime vuoden lopulla aikaansaatu pitkä tuloratkaisu yhdistettynä tuloveropakettiin on Etlan mielestä tärkeä talouskasvua tukeva tekijä, koska se poisti epävarmuuden kilpailukyvyn ja ostovoiman kehityksestä.

Etla peräänkuuluttaa rakenteellisia uudistuksia työllisyyden kohentamiseksi. Sen mukaan pitkään työttömänä olleelta pitäisi edellyttää omaa aktiivisuutta. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämistä esimerkiksi vuoden mittaiseksi pitäisi harkita samalla kun korvaus voitaisiin nostaa lähes aikaisemman palkan suuruiseksi.

Markkinakorot pysyvät alhaalla

Maailmantaloudessa Yhdysvaltain talouskasvu hidastuu tänä vuonna 3,5 prosenttiin tänä vuonna ja 3 prosenttiin ensi vuonna. Aasiassa Kiina ja Intia jatkavat kuitenkin vahvaa menoaan, ja alue kasvaa keskimäärin 5,5 prosenttia. Venäjää nostaa kallis öljy, jonka hinta kuitenkin painuu 37 dollariin tynnyriltä vuoden 2006 lopussa. Energian hinnan aleneminen ja työllisyyden paraneminen vaikuttavat euroalueen kysynnän piristymiseen ensi vuonna.

Markkinakorkojen Etla odottaa pysyvän matalina, ja Euroopan keskuspankinkin odotetaan nostavan ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä vasta ensi vuoden loppuun mennessä, kun monet muut ennustelaitokset odottavat korkojen nousua jo ensi syksynä.

Tänä vuonna euroalueen lähes pysähtynyt talouskasvu vaikuttaa kuitenkin Suomen vientiin niin, että Etla pudotti tämän vuoden viennin kasvuarviotaan kahdella prosenttiyksiköllä 3,5 prosenttiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.