Mainos

Etla uskoo työttömyyden alenemiseen

Suomen kokonaistuotanto kasvaa seuraavien viiden vuoden aikana keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa eli prosenttiyksikön nopeammin kuin Euroopan Unionin ja Yhdysvaltain bruttokansantuotteet. Näin ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla tänään julkistetussa kansantalouden kehitysarviossa vuosiksi 1998-2002.

Kokonaistuotannon hyvästä kasvusta huolimatta kestää Etlan mukaan kuitenkin vielä useita vuosia ennen kuin Suomen laman aikana tapahtunut suhteellisen aseman menetys on korvattu. Kasvun edellytykset ovat hyvät. Etlan mukaan seuraavat viisi vuotta näyttävät suotuisan kehityksen kaudelta koko maailmantaloudessa. Talouskasvu alentaa Etlan mukaan työttömyyttä merkittävästi.

Työttömyysasteen ennustetaan EU:n tilastointitavalla laskevan vuonna 2002 keskimäärin 7 prosenttiin, kun se viime vuonna oli 12,6 prosenttia. Vuonna 2002 Etla arvioi työttömien määräksi 17 6000 henkilöä, kun työttömiä viime vuonna oli keskimäärin 314 000.

Inflaatio on Etlan mukaan tällä hetkellä hallinnassa. Tutkimuslaitos odottaa sen pysyvän myös keskipitkällä ajalla parissa prosentissa eli kansainvälisen inflaation tuntumassa.

Kokonaistuotannon kasvu jää Etlan ennusteen mukaan vuosina 1998-2002 hieman hitaammaksi kuin lamasta nousua seuranneiden viiden vuoden aikana. Edellisen viisivuotiskauden aikana bruttokansantuote kasvoi keskimäärin 3,7 prosenttia vuodessa. Kasvun hidastuminen johtuu pitkälti viennin kasvuvauhdin hidastumisesta. Yksityinen kulutus kasvaa Etlan mukaan samaa vauhtia kuin bruttokansantuote.

Suomen viennin määrän kasvu jää Etlan kehitysarvion mukaan puoleen siitä, mikä se oli edellisellä viisivuotiskaudella. Vienti kasvaa silti ripeästi muun muassa hyvän kilpailukyvyn vuoksi. Etla ennustaa viennin kasvuksi keskimäärin 5,5 prosenttia vuodessa, kun kasvu edellisellä jaksolla oli peräti 11 prosenttia vuodessa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.