Mainos

Etla: Työpaikkoja ulkoistetaan eniten kotimaahan

Etlan selvityksen mukaan kaksi kolmesta yli kymmenen työntekijän yrityksestä on ulkoistanut toimintojaan.

Suomesta on siirtynyt 2000-luvulla vuosittain 1500-3500 työpaikkaa ulkomaille. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan työpaikkojen ulkoistukset kotimaahan ovat kuitenkin vastoin yleistä käsitystä selvästi yleisempiä kuin työpaikkojen siirrot ulkomaille.

Kotimaahan suuntautuneet ulkoistukset koskivat vuosina 2000-2006 jopa 84 000 työntekijää. Ulkomaille on siirtynyt 10 000-23 000 työpaikkaa.

Etlan selvityksen mukaan kaksi kolmesta yli kymmenen työntekijän yrityksestä on ulkoistanut eli ostanut muilta yrityksiltä toimintoja, joita ne ovat itse hoitaneet aiemmin.

Ulkoistuksilla yritykset pystyvät lisäämään kapasiteettiaan investoimatta itse, Etla arvioi. Joustavuus lisääntyy kysynnän vaihdellessa. Kustannussäästöt ovat myös ulkoistuksissa keskeinen tavoite.

Ulkomaille on siirtynyt toimintoja sekä ulkoistamalle että konsernien sisäisin siirroin. Kolme neljännestä ulkomaille siirtyneistä työpaikoista koskee valmistusta. Palveluja sekä tutkimusta ja tuotekehittelyä on siirtynyt vain vähän.

Yritykset hakevat säästöjä valmistus- ja kuljetuskustannuksissa siirtäessään tuotantoa ulkomaille. Myös toimitusaikojen kiristyminen vaikuttaa joillakin aloilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.