Etla: Työeläkkeiden hidas korottaminen huonoa politiikkaa

Etlan tutkijoiden mukaan eläkemaksuja pitää nostaa suunniteltua nopeammin tai leikata tulevia eläkkeitä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan työeläkemaksujen korottaminen hitaasti pitkän ajan kuluessa on huonoa politiikkaa. Se kohtelee eri sukupolvia epäoikeudenmukaisesti, ja maksut nousevat korkeammiksi kuin jos niitä nostettaisiin heti.

Etla vaatii, että eläkemaksuja pitää nostaa suunniteltua nopeammin tai leikata tulevia eläkkeitä, jotta työeläkejärjestelmän rahoitukseen liittyvät ongelmat eivät kärjistyisi. Myös molempien vaihtoehtojen yhdistelmä on mahdollinen.

Etla esitti arvionsa tänään julkaisemassaan tutkimuksessa "Hyvinvointivaltion rahoitus - riittävätkö rahat, kuka maksaa". Kirjoittajia ovat Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman, Jukka Lassila, Niku Määttänen ja Tarmo Valkonen.

Tutkijoiden mukaan tarvitaan selviä sääntöjä, joiden mukaan toimitaan, jos työeläkemaksut uhkaavat nousta liikaa. Nykyisen politiikan perustana on julkilausumaton ajatus, että muutoksia tehdään vasta sitten, kun niitä tarvitaan, tutkijat arvioivat.

Tutkijat ehdottavat, että työeläkemaksuille asetetaan katto. Se poistaisi riskin hyvin korkeista työeläkemaksuista, mikä lisäisi koko eläkejärjestelmän uskottavuutta. Jos väestö- ja talouskehitys yllättää myönteisesti ja maksuja kertyy ennakoitua enemmän, niitä voidaan palauttaa asiakashyvityksinä tai vaihtoehtoisesti lisätä eläke-etuuksia.

Etlan tutkijat vaativat, että keskustelu etuuksista käydään hyvissä ajoin. Muuten eläkkeitä saatetaan joutua leikkaamaan ilman, että ihmiset ovat ehtineet varautua siihen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat