Mainos

Etla: Talouskasvun jatkuu

Suomen talouskasvu jatkuu ripeänä tänä ja ensi vuonna, ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla suhdannekatsauksessaan. Viimevuotisiin 6 prosentin kasvulukemiin ei tosin enää ylletä, vaan kokonaistuotanto lisääntyy Etlan mukaan kuluvana vuonna 5 prosenttia ja vuonna 1999 3,5 prosenttia.

Nopean kasvun jatkumista tukee kotimaisen kysynnän, erityisesti investointien, voimistuminen. Sen sijaan viennin kasvu hidastuu viimevuotisista 13 prosentin huippulukemista tänä vuonna 9:ään ja ensi vuonna 5 prosenttiin. Maailmantalouden lisääntyvät epävarmuudet saattavat kuitenkin aiheuttaa talouskehitykseen takapakkia. Etla korostaakin, että myös ennakoitua hitaampaan kasvuun tulee varautua. Kokonaiskuvaa saattaa synkentää Aasian ja Venäjän ongelmien ohella Yhdysvaltain ja Britannian kasvun hidastuminen. Näillä näkymin Manner-Euroopan vahvuus riittää osittain kompensoimaan muiden vientimarkkinoiden kysynnän heikkenemistä.

Hyvä suhdannetilanne on edistänyt työllisyyden kohenemista. Etla ennustaa työttömyysasteen edelleen alenevan, vaikka vauhti jatkossa hidastuukin. Tänä vuonna työttömyysasteeksi povataan 11 ja ensi vuonna 10 prosenttia. Merkittäviä inflaatiopaineita ei tällä hetkellä ole havaittavissa Aasian talouskriisin ja raaka-aineiden hintojen laskun vuoksi. Sen sijaan vuonna 2000 laadittava palkkaratkaisu ja koheneva työllisyys muodostavat Etlan mukaan selvän inflaatioriskin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.