Mainos

Etla Talouselämässä: Hallituksen "perälauta" syventää taantumaa

Jos hallitus leikkaa julkisia menoja ja kiristää veroja hallitusohjelman mukaisesti, se syventää entisestään taantumaa, varoittavat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Sixten Korkman ja tutkimusohjaaja Niku MäättänenTalouselämä-lehdessä.

Korkmanin ja Määttäsen mukaan hallitusohjelma merkitsisi nykysuhdanteessa kahdeksan miljardin euron veronkiristyksiä ja menoleikkauksia vuositasolla. Tämä on 1 600 euroa jokaista suomalaista kohti, lapset ja vanhukset mukaan luettuna.

Hallitusohjelmaan on kirjattu niin sanottu perälauta, jonka mukaan hallitus on valmis leikkaamaan menoja ja kiristämään veroja julkisen talouden tasapainottamiseksi. Tavoitteena on kutistaa julkisen talouden alijäämä alle prosenttiin kokonaistuotannosta ja kääntää julkisen velan suhde kokonaistuotannosta laskuun.

Korkmanin ja Määttäsen mukaan pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen pitäisi nyt ryhtyä rakenneuudistuksiin ja sallia talouden velkaantuminen kunnes syvin suhdannekuoppa on ohi.

Etlan arvion mukaan Suomen talouskasvu hidastuu tänä vuonna nollan tuntumaan, kun euroalueen velkakriisi pitkittyy ja Euroopan rahoitusmarkkinoiden toiminta heikkenee. Väestön ikääntymisestä aiheutuvat ongelmat ovat mukaan kuitenkin vakavampi uhka Suomelle kuin suhdanteista aiheutuva velkaantuminen.

Korkmann ja Määttänen listaavat Talouselämässä viisi asiaa, joita hallituksen tulisi edistää: työurien pidentäminen, eläkejärjestelmän tasapainottaminen, ulkomaisen työvoiman palkkaamisen helpottaminen, kuntien palvelujen kilpailuttaminen ja yritystukiviidakon karsiminen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.