Mainos

Etla puolitti talousennusteensa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla pudotti roimasti Suomen talousennustettaan. Etlan mukaan talous kasvaa tänä vuonna 1,8 prosenttia. Kesäkuussa laitos vielä povasi 3,5 prosentin kasvua tälle vuodelle.

Kasvua hidastaa viennin vedon hiipuminen. Kun talouskasvu laantuu yhtä aikaa USA:ssa, Euroopassa ja Aasiassa, Suomen vientikin vähenee. Elektroniikkateollisuuden ja paperiteollisuuden viennin uskotaan supistuvan viisi prosenttia. Jos ja kun talouskasvu USA:ssa ja Euroopassa ensi vuonna piristyy, Suomen vientikin elpyy ja ensi vuodelle Etla ennustaa 2,5 prosentin talouskasvua.

Myös tuonnin kasvun uskotaan nyt pysähtyvän. Viennin heikkeneminen vähentää raaka-ainetuontia ja vaimea autokauppa kulutustavaroiden tuontia. Kotitalouksien käytettävissä olevien reaalitulojen Etla arvioi lisääntyvän 4,3 prosenttia tänä ja 2,4 prosenttia ensi vuonna.

Veronkevennykset ja kuluttajahintojen nousun taittuminen tukevat reaaliansioiden kasvua. Etla pitää luvattuja veronkevennyksiä ja julkisten menojen maltillista lisäämistä hyvin ajoitettuna talouspoliittisina päätöksinä.

Työllisyys Etlan mukaan paranee hieman, sillä taantuman ei uskota leviävän palvelualoille. Työttömyysaste laskee ensi vuonna 8,9 prosenttiin. Uusia työpaikkoja syntyy lähinnä yksityisillä palvelualoilla kasvukeskuksissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.