Mainos

Etla: Korkojen laskulle vielä tilaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla katsoo, että Suomen Pankilla olisi vieläkin varaa laskea huutokauppakorkoa. Sen lasku vaikuttaa muihin korkoihin ja nopeuttaa talouden elpymistä. Keskuspankki laski tärkeintä ohjauskorkoa viimeksi lokakuun alussa. Huutokauppakorko on nyt tasan 3 prosenttia.

Etlan eilen julkistaman suhdanne-ennusteen mukaan korkojen lasku on hiljalleen alkanut lisätä kulutusta ja asuntolainojen ottoa. Etla olisi kuitenkin toivonut Suomen Pankin toimineen ripeämmin, koska korkojen lasku vaikuttaa kysyntään viiveellä.

Ennusteessa Etla ei ole juurikaan muuttanut keskeisiä arvioitaan talouden kehityksestä tälle ja ensi vuodelle. Etlan mukaan teollisuuden taantuma alkaa olla jo takana ja Suomen vienti on alkanut elpyä. Alkuvuoden kangertelun vuoksi koko vuoden viennin kasvu jää kuitenkin aiemmin arvioidun kolmen prosentin sijasta kahteen prosenttiin.

Ensi vuonna viennin kasvu kiihtyy viiteen prosenttiin. Kasvu tulee lähinnä paperi- ja metalliteollisuudesta. Myös investointien lasketaan jäävän hieman aiemmin arvioitua vähäisemmäksi, joskin lukuja on vuoden mittaan jouduttu parantamaan, koska tilastotiedot ovat olleet puutteellisia.

Työllisyyden laitos arvioi puolestaan paranevan ensi vuonna hieman aiempia laskelmiaan nopeammin. Tästä huolimatta työttömyysaste pysyy 15,5 prosentissa. Tämä tietää sitä, että työtä vailla on keskimäärin 395 000 suomalaista. Tänä vuonna työttömyysaste on 16,4 prosenttia. Vajaan prosentin parannus tulee valtion tukitoimista.

Etlan arvion mukaan kokonaistuotannon kasvu on tänä vuonna 2,5 ja ensi vuonna 3,5 prosenttia. Samat luvut olivat jo loppukesän ennusteessa. Teollisuustuotannon kasvu jää tänä vuonna 3 prosenttiin, mutta nousee ensi vuonna 4:ään. Myös vuosien 1996-2000 teollisuustuotannon kasvu on Etlan arvion mukaan keskimäärin 4 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.