Mainos

ETLA haluaa nostaa eläkeiän alarajan 65 vuoteen

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA suosittaa eläkeiän alarajan nostamista 65 vuoteen vielä tänä keväänä.

Selkeillä rakenneratkaisuilla voitaisiin ETLA:n mukaan välttää budjettileikkaukset tai veronkorotukset kokonaan tänä keväänä.

– Hallitus on jo tehnyt merkittäviä leikkauksia koskien tätä hallituskautta, yhteensä viisi miljardia suurin piirtein. Nyt puhutaan pitäisikö tämän päälle tehdä leikkauksia 500 miljoonaa tai miljardi, toteaa ETLA:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Eläkeiän nosto yksin ei riitä

- tarvitaan palkkamalttia

- verotusta kiristetään

- kuntauudistus tehdään

- soteuudistus uuteen valmisteluun

- julkisia palveluita tehostetaan

- talouskasvu uudelleen liikkeelle

Seitsemän Uutisissa vieraillut ETLA:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä listasi nämä.

– Tämän mittaluokan leikkaukset voidaan välttää uskoakseni kokonaan jos meillä on kunnianhimoisia ratkaisuja näillä muilla alueilla.

Asiasta ollaan yksimielisiä myös ekonomistikunnassa.

– Julkisen talouden kuntoon saattamista tehty hyvin runsaasti. Mielestäni finanssipolitiikan kiristyksiin ei ole tässä ja nyt tarvetta, arvioi Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas

ETLA:n mukaan eläkeikäuudistus pitäisi tehdä asteittain kymmenen vuoden aikana, ja ihmisille tulisi suoda mahdollisuus jäädä eläkkeelle 65 vuoden ikää aikaisemminkin pienemmällä eläkkeellä.

– Eläkejärjestelmää koskeva uudistus pitäisi saada todenteolla liikkeelle, eikä jäädä kokonaan odottamaan niin sanottua Pekkarisen työryhmää ja työmarkkinajärjestöjen kanssa käytäviä keskusteluja. Hallituksen pitäisi selvästi linjata, mitä se pitää itse tärkeänä, Vihriälä sanoo.

Sen sijaan Ilmakunnaksen mielestä päätöksentekoa pitäisi odottaa eläkeuudistusselvityksen valmistumiseen saakka, jolloin tiedetään kuinka pitkälle jo tehdyt päätökset riittävät.

(MTV3)

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Seitsemän uutiset 16.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.