Mainos

Etla ennustaa Kreikalle velkasaneerausta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla pitää melko todennäköisenä, että Kreikka päätyy velkasaneeraukseen.

Tähän mennessä tehdyt tukipaketit eivät näytä toimivan, sillä ne on laadittu oletuksilla paljon pienemmistä ongelmista kuin mihin esimerkiksi Kreikan talouskasvu on painunut. Tässä mielessä velkasaneeraus olisi Etlan mukaan jopa toivottava.

Keskeistä on, että velkakriisi saataisiin rajattua vain Kreikkaan, joka painii velkaongelmissa omassa sarjassaan. Etlan mukaan kriisin patoamisen onnistuminen ei kuitenkaan ole millään tavalla varmaa.

–Todennäköisyyksiä siihen ei voi laskea. Kaikki riippuu paljolti siitä, mitä poliitikot tekevät. Ja poliittisia mielipiteitä on niin monenlaisia valtioiden ja puolueiden välillä, että yksimielisyyttä eri toimintalinjojen välillä on vaikea löytää, tutkimusjohtaja Markku Kotilainen sanoi keskiviikkona.

Etla huomauttaa, että hallittu velkasaneeraus vaatii poliitikoilta todella kovia toimia. Pahin vaihtoehto olisi silti Kreikan luisuminen hallitsemattomaan velkasaneeraukseen, jonka seurauksia myös Suomeen on Etlan mukaan erittäin vaikea arvioida.

–Jos tulisi täysin hallitsematon velkasaneeraus, mikä on täysin mahdollista, on täysin mahdotonta hahmottaa, mitä kaikkea siitä lopulta seuraisi. Sehän on täysi kaaos, kansainvälisen talouden tutkija Paavo Suni toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.