Mainos

ETL: Kyllä vappuna saa tuoretta ruokaa

Elintarviketeollisuuden mukaan ruokaa riittää vapuksi. ETL on päättänyt lopettaa eilen illalla aloittamansa työsulun jo tänä iltana.

- Kyllä me ehdimme saamaan tuotannon rullaaman lähes normaaliksi. Ehkä pari päivää vielä on puutetta lihapuolella, mutta kyllä vappuna voidaan syödä tuoretta ruokaa ja hyviä juomia, vakuuttaa Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja Heikki Juutinen MTV3:n Huomenta Suomessa.

Elintarviketeollisuus päätti lopettaa työsulun aiemmin, koska Elintarviketyöläisten liitto SEL an varoittanut uuden lakon alkavan 5.5., mikäli sopimukseen ei päästä.

- Me halusimme lopettaa vuorokautta aiemmin ihan siitä syystä, että SEL uhkaa niin massiivilla lakoilla ensi viikolla, että ne kyllä vaarantavat koko maan ruokahuollon.

Työntekijät eivät välttämättä palaa töihin

Elintarvikealan työntekijät eivät välttämättä hyväksy työnantajan päätöstä lyhentää työsulkua.

Elintarviketyöläisten Liitto SEL kertoo harkitsevansa töihinpaluuta aamun aikana. Liiton mukaan työsulkua ei voi peruuttaa yksipuolisella ilmoituksella, eikä työnantajaliitto voi velvoittaa työntekijöitä palaamaan heti työpaikoille.

- Kyllä nyt täytyy myös muistaa se, että työnantajaa sitoo laki työriitojen sovittelusta. Näitten ilmoitettujen, on ne sulkuja tai lakkoja, aikojen muuttaminen edellyttää sitä, että niistä sovitaan osapuolien välillä, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen toteaa.

Työnantajan mielestä työsulun aiempi lopettaminen on mahdollista.

- Kyllähän aina lakonkin pystyy kesken lopettamaan, jos näin haluaa ja silloinhan palataan töihin, vastaa Juutinen.

SEL on kaksi kertaa hylännyt valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen.

- Jos työrauhasta sovitaan neljäksi vuodeksi, niin se edellyttää sitä, että sopimuksessa pitää olla sisältöä enemmän kuin esimerkiksi kahden vuoden sopimuksessa, Kuntonen muistuttaa.

- Pitkässä sopimuksessa rahan ja tekstin tasapaino on olennainen. Nyt täytyy muistaa, että tämä sopimusesitys myöskin sisälsi meidän kannalta sellaisia asioita, jotka me katsomme työaikaheikennyksiksi sopimuksiimme, kuten mahdollisuus leipomoalalle teettää yli 40 tuntista viikkoa ja kuutta peräkkäistä työpäivää.

Tuoretta saatava myös sunnuntaisin

ETL:n Juutinen toteaa, ettei leipomoala ole ainoa kiistakapula. ETL haluaa, että ikivanha säädös, joka estää liha-alan yrityksissä tekemästä lauantaina tuotantotyötä, poistettaisiin. Asiakkaiden on saatava tuoreita lihatuotteita myös sunnuntaisin ja maanantaisin

- Me tarjosimme lauantaille sitä, että tehdään viisi päivää viikossa enintään kahdeksan tuntia. Siinä oli myöskin ylimääräinen kompensaatio tästä lauantaityöstä - 15 ja 30 prosenttia ja kolme vapaapäivää vuodessa - eikä tämä kelvannut heille.

Esitys ei työntekijöille kelvannut, koska kompensaatio olisi heidän laskelmien mukaan ollut kokonaisuudessaan 15 prosenttia koko lauantaipäivältä.

- Täytyy todeta että tuo työajanlyhennys siitä, että meidän ihmiset lihataloissa olisi joka toinen lauantai töissä, oli aivan riittämätön.

SEL ei myöskään usko, että työnantajan laittamilla ehdoilla lauantaityö voisi oikeasti perustua vapaaehtoisuuteen.

Haastattelussa Elintarviketyöläisten liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sekä puhelimitse Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja Heikki Juutinen (Huomenta Suomi 27.4.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.