Etkö voi sietää puolisosi ystäviä? Vinkit tilanteen ratkaisemiseksi

Pitkän parisuhteen aikana ennättää takuulla tutustua kaikkiin kumppanin ystäviin. Jokaisen kanssa ei välttämättä tule yhtä hyvin toimeen, mutta miten tällaisessa tilanteessa kannattaa käyttäytyä?

Parisuhdeasiantuntija Elli Raipela muistuttaa, että puolison kavereilla on jokin tehtävä puolison elämässä. Ystävyys saattaa perustua harrastukseen, lapsuuden yhteisiin kokemuksiin tai esimerkiksi opiskelu- tai työkaveruuteen. 

– Puolison ystävät ovat omia persooniaan ja puoliso on heidän ystävänsä jostakin tarpeesta. Ystävätkään - kuten ei itse tai puolisokaan - ole täydellisiä, virheettömiä, mutta silti he ovat ystäviä, terapeutti kertoo.

Jokainen tietää, että ystävyyssuhteet ovat äärimmäisen merkittäviä jokaiselle. Parisuhteessa molemmat ovat erilaisia, joten heillä on myös takuulla erilaisia ystäviä. Puolison ystävien seurassa ei välttämättä viihdy, mutta heitä voi kuitenkin arvostaa juuri sen takia, että he ovat puolisolle tärkeitä. 

– Näin se saattaa olla esimerkiksi puolison sukulaisten kanssa; he ovat puolisolle merkittäviä ja siksi toivon mukaan voit arvostaa noita suhteita, Raipela kertoo.

Jatkuva puolustautuminen ei lisää parisuhteen me-henkeä

Parisuhdeasiantuntijan mukaan on normaalia keskustella kumppanin kanssa muista ihmisistä, heidän hyvistä ja huonoista puolistaan. Pariskunnan yhteyttä lisää muun muassa juuri se, että he voivat luottamuksellisesti keskustella kaikista asioista ja muista ihmisistä keskenään. Kannattaa kuitenkin välttää kumppanin ystävien pilkkaamista ja muutoin haukkumista.

– Siitä, että toinen joutuu puolustuslinjalle ystäviensä puolesta, kielii jo jostakin parisuhteessa. Ei se ainakaan parisuhteen me-henkeä lisää. Puolisohan ei ole yhtä kuin ystävänsä, vaan hän on ystävä jonkinlaisten ihmisten kanssa, Raipela kertoo.

Perhe- ja seksuaaliterapeuttina työskentelevä Raipela kertoo, että hän on joskus huomannut pariskuntien kommunikoinnin olevan kuin hyökkäys-puolustuspeliä. 

– Terapeuttina saatan jonkin aikaa seurata tuota kommunikointia kuin tennisottelua ja yleensä kun olen nähnyt riittävästi, sanoitan sen, minkä olen nähnyt; huomaatteko, että keskustelunne rakentuu hyökkäyksestä ja puolustautumisesta.

– Sekä suora kritiikki eli hyökkäys että puolustelu ovat muuten parisuhteen tappajaviruksia, joiden leviäminen pitää saada loppumaan, sillä muutoin tyytymättömyys kasvaa tolkuttoman suureksi, Raipela jatkaa.

Yleensä tällaisissa tilanteissa molemmat osapuolet uskovat käyttäytymisensä olevan perusteltua. Parisuhdeasiantuntija kuitenkin muistuttaa, että keskustelun tulisi olla rakentavaa, eikä hyökkäävää tai puolustelevaa.

– Kannattaa ottaa huomioon, että usein puolustelija itse kokee ja myös muut helposti katsovat, että juuri hän, puolustelija, olisi vähemmän osallinen pieleen menneessä kommunikoinnissa. Se ei pidä paikkaansa, koska hyökkäys-puolustuspeliä ei synny ilman puolustelijaa. 

Lue myös:

    Uusimmat