Etiopia pommitti Mogadishun lentokenttää

Etiopian hallitus toimii omien sanojensa mukaan itsepuolustukseksi ja suojellakseen itsemääräämisoikeuttaan.

Etiopian hallitus vakuuttaa ottavansa käyttöön kaikki tarpeelliset keinot Somalian islamistikapinallisia vastaan. Tästä esimakuna Etiopian koneet pommittivat joulupäivänä kahta lentokenttää Somaliassa. Aamulla koneet pommittivat Mogadishun kansainvälistä kenttää ja vähän myöhemmin Baledoglen kenttää.

- Otamme käyttöön tarpeeksi paljon keinoja auttaaksemme ohjelmaamme. Meillä on oikeus toimia niin kuin haluamme saavuttaaksemme päämäärämme, Etiopian tiedotusministeriön edustaja sanoi.

Iskut lentokentille tehtiin päivä sen jälkeen, kun Etiopia myönsi asevoimiensa taistelevan islamisteja vastaan Somalian maaperällä. Tähän asti Etiopian hallitus on kiistänyt joukkojensa osallistuvan Somalian taisteluihin. Lentokonehyökkäysten lisäksi Etiopia on siirtänyt Somalian hallituksen tueksi myös muun muassa panssarivaunuja.

Etiopian hallitus toimii omien sanojensa mukaan itsepuolustukseksi ja suojellakseen itsemääräämisoikeuttaan.

Baledoglen kenttä on maan suurin sotilaslentokenttä, joka sijaitsee noin sata kilometriä pääkaupungista Mogadishusta länteen. Paikalla ollut islamistitaistelija kertoi uutistoimisto Reutersille, että hän näki koneiden pommittavan kiitorataa.

Yhden ihmisen kerrottiin haavoittuneen iskussa Mogadishun kentälle.

Mogadishu on islamistikapinallisten päämaja. Useat islamistien käyttämät rakennukset vaurioituivat, kun ainakin kolme pommia pudotettiin kentälle.

Somalia sulkee rajansa

Somalian hallitus sanoi hieman iskujen jälkeen, että se sulkee rajansa maalla, merellä ja ilmassa. Hallituksen edustajan mukaan Somalia on pyytänyt naapurimailta apua rajojen sulkemisessa.

Hallitus ei kertonut syytä rajojen sulkemiselle. Ilmeisesti se yrittää estää ulkomaalaisten islamistitaistelijoiden pääsyn maahan. Somalian pääministerin Ali Mohammad Gedin mukaan kapinallisten joukoissa on jo 8000 ulkomaalaista taistelijaa.

Rajojen sulkemisella ei uskota olevan suurta sotilaallista vaikutusta, varsinkaan Somalian pitkällä rannikolla. Somalialla ei nimittäin ole rannikkovartiostoa tai laivastoa valvomaan merirajaansa.

Sen sijaan sillä saattaa olla tuhoisat vaikutukset avustusjärjestöjen toimintaan. Maailman elintarvikeohjelma WFP lennätti vielä joulupäivänä tuhansia tonneja elintarvikkeita Somaliaan, joka yrittää toipua pahimmasta tulvakaudesta 50 vuoteen.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat