Mainos

Etiopia ja Eritrea pommittivat toisiaan

Etiopian ja Eritrean rajakiista kärjistyi tänään ilmasodaksi. Eritrean sotilaskoneet pommittivat kahdesti Mekelen kaupunkia 160 kilometriä Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta pohjoiseen. Illansuussa tehdyssä jälkimmäisessä iskussa sai surmansa kymmeniä ihmisiä ja yli sata haavoittui, kertoivat silminnäkijät.

Tuhannet ihmiset riensivät 300000 asukkaan Mekelen pommitettuun osaan auttamaan uhreja. Etiopialaiset suihkukoneet olivat puolestaan iltapäivällä pommittaneet kahdesti Eritrean pääkaupungin Asmaran lentokenttää. Etiopian mukaan iskut kohdistuivat kentällä olevaan Eritrean suurimpaan sotilaslentotukikohtaan ja tehtiin "itsepuolustukseksi" eli kostoksi Eritrean ilmavoimien aiemmin päivällä tekemästä lentohyökkäyksestä Mekeleen. Eritrean ensimmäisessä iskussa Mekeleen haavoittui Etiopian ulkoministeriön mukaan viisi ihmistä. Mekelessä olevat uutistoimisto Reuterin kirjeenvaihtajat kertoivat kuulleensa noin kello 14 kaupungin laitamilta kaksi räjähdystä, jotka paikallisten viranomaisten mukaan kuitenkin tulivat tykistön harjoitusammunnoista.

Etiopian Mig-23 alas

Neljä etiopialaista Mig-3-konetta pommitti Asmaran lentokenttää kello 14 ja uudelleen puolitoista tuntia myöhemmin. Hyökkäykset kohdistuivat sekä siviili- että sotilaskohteisiin, kertoivat silminnäkijät. Eritrean ilmatorjunta ampui alas yhden Mig-23-koneen, kertoi paikalla ollut uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtaja. Kentälle pysäköity Sambian lentoyhtiön, Zambian Airlinesin, matkustajakone sai osuman.
-He osuivat myös lentokentän lähellä olevaan tiehen. Tietojemme mukaan ainakin yksi ihminen on saanut surmansa ja neljä haavoittunut, kertoi Reutersin kirjeenvaihtaja Alexander Last.

Ruotsi: TN koolle

Ruotsi vaati illalla YK:n turvallisuusneuvostoa käsittelemään kriisiä kiireellisesti. Etiopian ja Eritrean Tukholman-suurlähettiläät kutsuttiin Ruotsin ulkoministeriöön, jossa valtiosihteeri Gun-Britt Andersson välitti maansa näkemyksen.
-Tulkaa järkiinne. Teillä ei ole varaa tähän, hän sanoi. Sekä Etiopia että Eritrea ovat Ruotsin kehitysyhteistyökumppaneita. Etiopia saa Ruotsilta 100 miljoonaa kruunua ja Eritrea 20 miljoonaa kruunua kehitysapua vuodessa. Rajakiista koskee kallioista noin 400 neliökilometrin kolmionmuotoista aluetta, jota kumpikin maa on pitänyt omanaan siitä saakka kun Eritrea vuonna 1993 irtaantui Etiopiasta yli 30 vuoden sisällissodan päätteeksi.

Yllättävä käänne

Eritrean hallitus oli aiemmin päivällä näyttänyt suhtautuvan varovaisen myönteisesti kansainväliseen neljän kohdan rauhansuunnitelmaan Etiopian kanssa puhjenneen verisen rajakiistan ratkaisemiseksi. Vakavia erimielisyyksiä on Eritrean mukaan kuitenkin edelleen selvittämättä. Eritrean pääkaupungissa Asmarassa annettu lausunto oli Eritrean hallituksen ensimmäinen kannanotto rauhansuunnitelmaan. Etiopian pääministeri Meles Zenawi ilmoitti jo eilen, että hänen hallituksensa on hyväksynyt suunnitelman.
-Nelikohtaiset suositukset koskevat Eritrean hallituksen esille ottamia tärkeimpiä kysymyksiä eivätkä siksi ole kiistanalaisia. Samalla Eritrean hallitus katsoo kuitenkin, ettei välitysprosessia ole viety loppuun ja että ratkaistavana on edelleen yksityiskohtia ja toimeenpanoa koskevia vakavia kysymyksiä, sanoi Eritrean hallitus.

Amerikkalaisten ja ruandalaisten diplomaattien välityksellä laadittu suunnitelma edellyttää kummankin maan joukkojen vetäytymistä kiistellyltä alueelta sekä tarkkailijoiden sijoittamista ja siviilihallinnon palauttamista alueelle. Lisäksi on tutkittava kiistan alkusyyt. Etiopia ja Eritrea ovat vuosikausia kiistelleet rajastaan rauhanomaisesti. Kiista puhkesi kuitenkin väkivaltaiseksi 6. toukokuuta ja tämän viikon keskiviikkona alueella käytiin kiivaita taisteluja.

Britannia kehotti tänään kansalaisiaan poistumaan Eritreasta rajakiistan vuoksi. Britannian ulkoministeriön tiedottaja kertoi, että Britannia työskentelee tiiviisti muiden EU-maiden sekä Yhdysvaltain ja Kanadan kanssa evakuointilentojen järjestämiseksi pikimmiten.

EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Britannia tuomitsi eilen Etiopian ja Eritrean rajakiistan ja antoi täyden tukensa välitysyrityksille.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.