Ethän osta varastettua pyörää? Tarkista ainakin nämä asiat

Kevään aikainen tulo näkyy myös internetin osto- ja myyntisivustoilla. Esimerkiksi Tori.fi-palvelussa on viimeisen viikon aikana tehty kauppaa tuhannesta polkupyörästä päivittäin.

Vaikka suurin osa myyjistä tekee kauppaa rehellisesti, on mukana myös myyjiä, jotka kauppaavat varastettuja pyöriä.

– Meillä se näkyy muutamina varkauksina kuukaudessa, joita sitten poliisin kanssa setvitään, sanoo toimitusjohtaja Jussi Lystimäki.

Suuri osa epäilyttävistä ilmoituksista karsitaan ennen kuin niitä ehditään julkaista. 

– Tutkimme myyjien taustaa ja kuvien perusteella esimerkiksi sitä, onko myytävä pyörä poikkeuksellisen hintainen.

Joskus kuitenkin seulan läpi pääsee ilmoituksia, jossa kaupataan varastettua pyörää. Ostajan kannattaakin olla valppaana.

– Jos myyjä yrittää kiirehtiä kauppaa, silloin pitäisi hälytyskellojen soida. Toisaalta jos tuote on selkeästi edullisempi kuin muut tuotteet, asiaa kannattaa tutkia tarkemmin, Lystimäki listaa.

Ennen kaupantekoa pitää varmistua myyjän henkilöllisyydestä. Lisäksi pyörästä kannattaa tarkistaa, onko siinä runkonumero tallessa. Jos se on viilattu pois, jotain on usein pielessä.

Suosituimpia varastettuja pyöriä ovat Lystimäen mukaan Jopot. 

– Niitä varastavat usein ihmiset, jotka hakevat viikonlopuksi tupakki- ja kaljarahoja. Jos kyse on järjestäytyneemmästä toiminnasta, silloin yleensä viedään kalliimpia maastopyöriä, Lystimäki kuvaa.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli kaikkiaan yli 20 000 pyörävarkautta.

Lue myös:

    Uusimmat