Eteneekö kevät – miltä näyttää ensi viikon ennuste?

Ensi viikon sään määrää Suomen eteläpuolelta tai yltä kulkeva matalapaine.

Sään ennustettavuus on tällä hetkellä huono eli ennustemallit antavat hyvin erilaisia ennusteita ensi viikon säästä. Syynä on matalapaine, jonka reitti on vielä epävarma.

Pohjois-Atlantilta olevalta matalapainealueelta irtautuu ensi viikolla matalapaineen keskus, joka tämän hetken ennusteen mukaan kulkisi Suomen eteläpuolelta.

– Tällöin Suomen ylle pääsisi kehittymään korkeapaine. Sää voisi olla poutaista ja melko aurinkoista, mutta viileää. Tähän matalapaineeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta eli sen tarkkaa reittiä ei pystytä vielä ennustamaan. Pienikin muutos reitissä muuttaa sään aivan toisenlaiseksi. Jos matalapaine kulkeekin Suomen päältä, sää on epävakaista ja sateista. Maahan voi tulla vettä, räntää ja lunta. Nämä kaksi säätyyppiä ovat lähes yhtä todennäköisiä tällä hetkellä, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon päivälämpötilat olisivat ajankohtaan nähden keskimääräisiä eli etelässä noin viidessä asteessa ja pohjoisessa nollan molemmin puolin.

Ensi viikon loppupuolella sateiden todennäköisyys näyttää kasvavan.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla. Tämän viikonlopun ennuste tässä linkissä.

Katso videolta katsaus ensi viikon säästä ja alta viikonlopun alueelliset ennusteet:






Uusimmat