Mainos

Eteläossetialaiset ahkeroivat vaaliuurnilla

Georgiasta irtautumaan pyrkivässä Etelä-Ossetiassa järjestettiin tänään kansanäänestys alueen itsenäisyydestä ja presidentistä.

Eteläossetialaiset äänestivät tänään kaksissa, tai laskutavasta riippuen, jopa kolmissa vaaleissa. Kansalaisilta kysyttiin, pitäisikö alueen irtautua Georgiasta ja samaan aikaan pidettiin presidentinvaalit. Monissa georgialaiskylissä järjestettiin lisäksi varjovaalit, joissa äänestettiin oma aluejohtajaa, vastoin keskushallinnon tahtoa.

- Äänestin itsenäisyyden ja paremman tulevaisuuden puolesta, vakuutti Etelä-Ossetian istuva presidentti Eduard Kokoity, jonka odotettiin yleisesti voittavan presidentinvaalit.

Ensimmäisten ovensuukyselyjen mukaan liki 90 prosenttia äänestäjistä kannatti alueen itsenäistymistä. Samoin Kokoity näytti saaneen selvän enemmistön presidentinvaalien ehdokkaista.

Ossetialaisten ja georgialaisten asuttama Etelä-Ossetia sijaitsee Venäjän etelärajan tuntumassa. Alue irrottautui yksipuolisesti Georgiasta lyhyessä vuoden 1992 sodassa. Mikään maa ei tunnusta Etelä-Ossetian kansanäänestystä "itsenäisyydestä", joka on jo toinen.

Sekä Georgia että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ovat varoittaneet, että äänestysten järjestäminen saattaa lisätä jännitystä alueella. Eteläossetialaiset toivovat, että kansainvälinen tunnustus alueen itsenäisyydelle voisi olla askel kohti liittymistä Venäjään.

Venäjän ja Georgian suhteet hyytyivät taannoin jäisiksi kun Georgia pidätti venäläisiä upseereja vakoilusta epäiltynä. Venäjä katkaisi vastatoimena liki kaikki yhteydet naapurimaahansa. Ensimmäisiä virallisia tuloksia vaaleista odotetaan huomenna.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.