Mainos

Etelän sankka lumisade tuli yllättäen – jatkuu vielä tänään

Etelärannikon tuntumassa on tullut muutaman päivän aikana lunta kymmeniä senttejä. Erikoista ilmiössä on se, että lunta pyryttää välillä monta tuntia sakeastikin, mutta lumisateita ei kuitenkaan nähty sääkartoilla etukäteen.

Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine, miksi meteorologit eivät nähneet sateita etukäteen?

– Ennustemallit ovat tällaisten paikallisten ja matalista pilvistä tulevien sateiden osalta vaikeuksissa. Näistäkään sateista ennusteet eivät kovin paljon tienneet etukäteen, mutta olemme päivittäneet ennusteita sen mukaan mitä tutkalta sateita näemme.

– Tällaisia lumisateita syntyy, kun meri on suhteellisen lämmin ja toisaalta ilmamassa hyvin kylmää, eli lämpimän meren päällä syntyy lumikuuroja. Tuuli on painanut nyt Suomenlahden lumikuuroja etenkin Länsi-Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudulle.

– Näyttää siltä, että lumisateet jatkuvat tämän päivän etelärannikon tuntumassa, etenkin pääkaupunkiseudulla.

Oletko kuullut termiä "Pietarin kanuuna" näiden lumisateiden yhteydessä?

– Se on perinteinen vanha, melko dramaattinen termi. Se liitetään vieläkin voimakkaampiin lumikuuroihin, sellaisiin, että mereltä saattaa tulla lunta 10-20 senttimetriä lyhyessä ajassa. Nyt lunta on kertynyt hitaammin: 10-15 senttimetriä koko vuorokauden kuluessa. Ei Pietarin kanuunalle ole mitään virallista määritelmää, mutta itse yhdistän sen sakeampiin lumisateisiin kuin mitä nyt on tullut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.