Etelän media aina Väyrystä kiusaamassa

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen on tehnyt sen jälleen. Tänään julkaistavassa elämäkerrassa Väyrynen löytää näppärästi syyn puolueen puheenjohtajapestin sivu suun menemiseen. Syntipukki on tietysti media - mikäs muu.

Median ohella syytä tappioon löytyy vähän joka suunnalta - kaikkialta paitsi peilistä. Kilpakumppaneiden epäreilut otteet olivat Väyrysen mukaan myös merkittävä tekijä vaalissa. Mari Kiviniemen tukijoukot pelasivat Väyrysen mielestä hänet ulos kuvioista houkuttelemalla Mauri Pekkarisen mukaan kisaan.

- Media meni keskusta puoluetoimiston keksimään viestinnälliseen vipuun ja alkoi uutisoida ehdokaskiertueen ovensuukyselyjä vakavasti otettavana faktana, Väyrynen selittää kirjassa Ilta-Sanomien mukaan.

Mediapeliä vaaliuurnilla

Keskustan viimekesäinen puheenjohtajakilpa ei ole Väyrysen silmissä kuitenkaan ensimmäinen kerta, jolloin media on katkaissut hänen siipensä ja hohdokkaat urasuunnitelmansa. Sama tapahtui vuoden 1994 presidentinvaaleissa. Tuolloin katkera Väyrynen toi joka kodin sanastoon uuden käsitteen: mediapeli.

Mediapeli oli MTV3 -kanavalla 1990-luvun puolivälissä esitetty ajankohtaisohjelma. Väyrysen sanastossa mediapeli tarkoitti kuitenkin negatiivista julkisuutta, joka Väyrysen mukaan esti hänen voittonsa presidentinvaaleissa.

Mutta jo ennen 1994 presidentinvaalejakin oli media kohdellut Väyrysen mukaan häntä kaltoin. Marraskuussa 1992 Väyrynen piti puheen, jossa hän liikuttuneena totesi joutuneensa palloksi, "jota kaikki potkiskelevat halunsa mukaan".

Nuori kruununprinssi

Väyrysen syyttelyitä voi tarkastella hänen taustaansa vasten. Nuori Paavo Väyrynen oli aikanaan poliittinen uraohjus ja puolueensa kiistaton kruununprinssi. Hänestä tuli varhain yksi Kekkosen luotetuista ja uskotuista miehistä.

Sittemmin kilpeen alkoi ilmestyä tahroja. Oli ns. Vladimirov-jupakka, jossa selvisi, että Väyrynen oli junaillut aikanaan kulissien takana Neuvostoliitolta tukea Ahti Karjalaiselle.

Heti perään tuli sitten jalasmökkikohu: Väyrynen oli ilmoittanut vakituiseksi asuinpaikakseen Keminmaan ja nosti eduskunnan päivärahaa, vaikka asui perheineen Helsingissä. Keminmaan asunto paljastui siirrettäväksi jalasmökiksi. Oikeuskansleri älähti asiasta, mutta Väyrynen piti tulkintaa kohtuuttomana.

Vaikka media on Väyrysen mukaan vuosia jatkanut ajojahtiaan, Väyrysen usko itseensä on säilynyt horjumattomana.

- Luontainen vaatimattomuuteni ei estä minua sanomasta, että olin porukasta paras, Väyrynen kiteyttää tänään ilmestyvässä Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen -kirjassa.

.

Lue myös:

    Uusimmat