Mainos

Etelän maakunnissa sote-uudistuksen eteen ei ole tehty mitään – Ministeriö: Kyseessä luottamuspula

Ministeriö patistaa – kuuleeko Turku, Tampere ja Helsinki? Osassa maakunnista ei ole vielä pistetty tikkuakaan ristiin soten eteen. Virkamies muistuttaa, että asialla on jo kiire. 

Missä maakunnissa ei ole tapahtunut sote-uudistuksen eteen vielä mitään, ylijohtaja Kirsi Varhila?

– Varsinais-Suomessa, Pirkanmaassa ja Uudellamaalla. Niissä ei ole aloitettu minkäänlaista valmistelua, ei ole perustettu valmisteluorganisaatiota eikä ole edes kokoonnuttu yhteen miettimään asiaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Varhila.

Mistä tämä johtuu?

– Vaikea kysymys. Näissä kaikissa maakunnissa on hyvin omavaraiset keskuskaupungit, jotka kykenevät itsenäisesti järjestämään kaikki sote-palvelut. Heillä on siihen kyvyt ja resurssit. 

Onko näillä alueilla luottamusongelmaa?

– Varmaan siellä on sitä. Keskuskaupungit ovat asukasluvultaan suuria tekijöitä verrattuna ympäröiviin kuntiin. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa Turku on aina se keskiarvo. Se on iso tekijä siinä, että kuinka pieni kunta luottaa isompaan. Ja että se aidosti ottaa huomioon pienten kuntien tarpeet. 

Miksi muissa maakunnissa ei ole tällaista ongelmaa?

– Niissä on pystytty rakentamaan uutta mallia yhdessä. Siellä ei tällaista epäluottamusta ole. Esimerkkinä Pohjois-Karjalan Siun Sote, joka on alueella nähty voimavarana. Toki on myös historiallisia syitä.

Koska isot keskuskaupungit ovat itsenäisiä, tarvitsevatko ne sote-uudistusta?

– Kaikki tarvitsevat sote-uudistusta. Meidän pitää päästää isompiin kokonaisuuksiin ja sitä kautta haetaan kustannustehokkuutta sekä yhdenvertaisia palveluita kaikille. Kokonaisuudessa ei voi olla väliinputojia. Kaikkien mukanaoloa tarvitaan.

Miten nämä mattimyöhäiset aktivoidaan tässä asiassa?

– Viimeistään silloin 1.7.2017, jolloin laki tulee voimaan. Mutta jos valmistelukoneiston käynnistäminen jätetään niin myöhäiselle, siitä on todella lyhyt aika vuoteen 2019, jolloin uudet organisaatiot käynnistyvät. 

Miten kannustatte keskuskaupunkeja tarttumaan härkää sarvista?

– Ministeri Juha Rehula (kesk.) on kiertänyt aktiivisesti kuntakenttää tällä tulokulmalla. Esimerkiksi Satakunnassa ministerikäynnin jälkeen päätettiin uuden organisaation valmistelukokouksesta. Kunnissa kannattaa tehdä töitä sen eteen, että kuntalaisille tulee yhteneväisiä palveluketjuja. Se työ ei mene hukkaan. 

Kun vihdoin viimeisetkin pääsevät liikkellee, mikä näillä itsenäisillä keskuskaupungeilla muuttuu?

– Niillä muuttuu sama kuin kaikille muillakin kunnilla. Silloin kunnilla ei ole vastuuta järjestää sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Silloin vastuu irrotetaan maakunnille, päättää Varhila.

2:02


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.