Etelämantereesta lohkesi Luxemburgin kokoinen pala

Kuvasarja paljastaa, kuinka vanha jäävuori törmää Mertzin jäätikköön ja lohkaisee siitä uuden, jättikokoisen jäävuoren irti. Kuva: Epa

Etelämantereesta on lohjennut liikkeelle valtava jäävuori. Satelliittikuvien mukaan Luxemburgin kokoinen jäävuori lohkesi suuremmasta jäätiköstä kaksi viikkoa sitten.

Uusi jäävuori syntyi, kun Mertzin jäätikköön törmäsi siitä jo 23 vuotta sitten irronnut toinen jäävuori. Uusi jäävuori on noin 400 metriä paksu ja pinta-alaltaan huimat 2550 neliökilometriä. Se vastaa noin puolta koko Saimaan alasta.

-Tämä näyttää olevan osa luonnollista kehitystä. Meillä ei ole tarpeeksi tietoa, jotta voisimme arvioida, oliko ilmastonmuutoksella vaikutusta asiaan, sanoo australialainen jäätikkötutkija Neal Young.

Jäävuoren liikkeitä ei voida tarkkaan ennustaa. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että vuori lähtee ajelehtimaan pohjoiseen ja sulaa hiljalleen. Se voi myös jäädä Etelämantereen vesille vuosikymmeniksi.

Lohjennut jäävuori saattaa tutkijoiden mukaan sotkea merivirtoja, jotka vaikuttavat sääilmiöihin ympäri maailman. Vaikutus ei tunnu vielä vuosikymmeniin, mutta se saattaa viimein johtaa talvien kylmenemiseen.

(MTV3 - STT - DPA - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat