Mainos

Etelämantereesta lohkeamassa Oulun kokoinen pala

Suuri pala Etelämannerta ympäröivästä jäätiköstä on romahtamassa mereen. Vaarassa oleva alue on yli 400 neliökilometrin laajuinen, kertoivat Coloradon yliopiston tutkijat keskiviikkona. Palan koko vastaa koko Oulun kaupungin pinta-alaa.

Romahtamassa oleva alue kuuluu liki 13000 neliökilometrin suuruiseen Wilkinsin jäätikköhyllyyn. Tutkijoiden mukaan romahdus sai alkunsa, kun alueesta irtautui helmikuussa valtava jäävuori.

Tutkijat varoittavat, että suurta osaa jäätikköhyllystä pitää koossa enää vain kapea, muutaman kilometrin levyinen jääkaistale. Mikäli tämä kaistalekin romahtaa, saattaa jäätiköstä tutkijoiden mukaan hävitä lähivuosien aikana jopa puolet.

Tilanteen pahentuminen on kuitenkin tällä hetkellä epätodennäköistä, koska Etelämantereella on alkamassa talvi. Jäätikköhylly on kuitenkin uhattuna jälleen ensi vuoden alussa kun lämpötilat alueella nousevat.

Syynä ilmaston lämpeneminen

Suurenkaan alueen romahtaminen Wilkinsin jäätikköhyllystä ei tutkijoiden mukaan nosta merenpintaa, koska jäätikkö kelluu jo nyt. Tutkijat huomauttivat, että ilmiö on kuitenkin jälleen uusi osoitus siitä, minkälaisia vaikutuksia ilmaston lämpenemisellä on Etelämantereen alueella.

Romahdusvaarassa olevan alueen yli lentänyt brittiläisen tutkimusryhmän tutkija Jim Elliott kuvaili näkyä kuin räjähdyksen aiheuttamaksi.

- En ollut koskaan nähnyt mitään sellaista -- näytti kuin isoja, pienten talojen kokoisia jääpaloja olisi heitelty ympäriinsä, Elliott kertoi.

Etelämantereen länsiosissa lämpötila on noussut viimeisen 50 vuoden aikana jyrkimmin koko maapallolla, noin puoli astetta vuosikymmenessä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.