Mainos

Eteläisen Afrikan maat Zimbabwe-hätäkokoukseen

Zimbabwen tämänhetkistä kriisiä puidaan eteläisen Afrikan maiden huippukokouksessa huomenna. Zimbabwessa pidettävään tapaamiseen osallistuvat Etelä-Afrikan, Mosambikin, Namibian ja Zimbabwen presidentit, ilmoitti Etelä-Afrikan presidentin kanslia tänään. Arviolta 200 opposition kannattajaa piiritti ja kivitti eilen illalla taloa, jossa presidentti Robert Mugaben veljenpoika perheineen asuu. Mugaben sukulaiset eivät olleet kotona ja uhreilta vältyttiin.

Zimbabwen maatilakahinoiden pelätään laajenevan

Zimbabwen tilanomistajat pelkäävät pääsiäisen muodostuvan väkivaltaiseksi. Presidentti Mugaben lausuntojen pelätään lietsovan tilanomistajien vastaisia mielialoja. Presidentti neuvotteli eilen osapuolten kanssa, mutta mitään näkyvää ei saatu aikaan.

Useat maat , muun muassa Yhdysvallat, ovat ilmaisseet huolensa väkivaltaisuuksien jatkumisesta Zimbabwessa.

Valtaukset loppuvat toistaiseksi


Maatilavaltaajia johtava Chenjerai Hunzvi lupasi tänään, että valtaukset loppuvat "tällä haavaa". Hunzvi sanoi kuitenkin, että "painostusta on jatkettava".

Kaksi valkoista viljelijää on saanut surmansa valtauksissa sekä kaksi valkoista naista on raiskattu. Valtaajina ovat olleet Zimbabwen itsenäistymiseen johtaneen sissisodan veteraanit sekä presidentti Robert Mugaben Zanu-PF-puolueen aktivistit. Mugabe itse sanoi viime tiistaina, että valkoiset viljelijät ovat "Zimbabwen vihollisia".

Zimbabwessa pelätään nyt, että väkivaltaisuudet leviävät naapurimaihin Etelä-Afrikkaan ja Sambiaan, missä valkoinen väestö omistaa pääosan viljelysmaista. YK:n Pääsihteeri Kofi Annan on myös huolissaan väkivaltaisuuksien leviämisestä.

(MTV3-STT-Reuters)


hv 10:52

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.