Mainos

Etelä-Suomessa yöt poikkeuksellisen lämpimiä

Yölämpötilat ovat olleet jopa kymmenen astetta tavallista korkeampia.

Syyskuun lopun lämpötilaennätys rikottiin usealla Etelä-Suomen paikkakunnalla. Samaan aikaan erot etelän ja pohjoisen välillä olivat kaikkien aikojen suurimmat: eteläisissä osissa maata paistateltiin yli 23 asteen lämmössä, kun pohjoisimmassa Lapissa hytistiin paikoin räntä- ja lumisateessa.

- Toistaiseksi päivän korkeimmat lukemat löytyivät Tampereelta ja Lahdesta, jossa mittari kipusi 23,6 asteeseen. Mäntsälässäkin oli 23,5 astetta. Yli 23 asteen lämpötiloja mitattiin lisäksi ainakin Kauhavalla, Heinolassa ja Hämeenlinnassa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Mikko Jäntti luetteli illansuussa kuluneen päivän mittaustuloksia.

Edellinen lämpötilaennätys saavutettiin eilen. Silloin kaikkien aikojen syyskuun loppupuolen korkein lämpötila mitattiin Espoon Sepänkylästä. Tuolloin mittari näytti 23,1:tä astetta.

- Samaan aikaan pohjoisimmassa Lapissa on päästy vain hivenen plussan puolelle. Esimerkiksi Inarissa oli yksi aste lämmintä, Jäntti vertaa.

Pohjois-Lapissa liikkuvia varoiteltiin lauantaina huonosta ajokelistä. Paikoin sateet tulivat tuolloin silkkana lumena. Lunta oli paikoin kertynyt jopa noin viisi senttiä.

- Lunta ja räntää on tulossa lisää vielä huomenna aamullakin. Sen jälkeen sää muuttuu poutaisempaan suuntaan, Jäntti kertoo.

Jatkossa uusia lämpötilaennätyksiä ei ole enää eteläiseen Suomeen luvassa. Jäntin mukaan etelässä viilenee hieman jo sunnuntaiksi, vaikkakin vielä paikoin 20 asteen lämpötila saattaa mennä rikki. Etelä-Lapissa lämpötila on kymmenen asteen tienoilla, ja pohjoisimmassa Lapissa värjötellään päivällä 2-5 plusasteessa.

Yölläkään ei palella

Eteläisessä Suomessa on edelleen poikkeuksellisen lämmintä myös yöaikaan. Viime öinä alin lämpötila on vaihdellut jopa 10-13 asteen välillä. Lukemat ovat jopa 10 astetta tavallista korkeampia.

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Anneli Nordlund kertoo, että lämpimät yöt ovat osittain seurausta päivien korkeista lämpötiloista.

- Lämmin ilma tuli meille Keski-Euroopasta, jossa on ollut edelleen lähes 30 astetta lämmintä. Korkeapaineen keskus on sijainnut aivan Skandinavian eteläpuolella, minkä seurauksena lounaisvirtaus on työntänyt erittäin lämmintä ilmamassaa meille asti, Nordlund selvitti.

Nordlundin mukaan syyskuu kokonaisuudessaan ei viimevuotiseen tapaan kuitenkaan ole ennätyksellisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Etelä- ja Keski-Suomessa sää viilenee hitusen ensi viikolla.

- Toki paljon riippuu vielä kuun viimeisestä viikosta, mutta näillä näkymin ennätykset eivät mene uusiksi, Nordlund sanoo.

Nordlund muistuttaa, että syyskuun keskivaiheilla kotimaassa oli muutamia hallaöitä. Hänen mukaansa tuolloin lämpötila laski Suomessa keskimääräistä alhaisemmaksi.

Ampiaisia riesaksi asti

Lämmin sää näkyy myös ampiaisten määrässä. Ampiaspesistä karkoitetut siivekkäät ovat erityisesti terassien ja torien riesa.

- Joo, niitä on nyt. Ne ovat kodittomia ja työttömiä, kuningatar on unohtanut ne tänne pörräämään. Nyt kun on lämmintä, niin ne hakeutuvat kahviloihin pullien joukkoon, kertoo torimyyjä Hanna Ylitepsä.

Sään kylmetessä ampiaongelmakin häviää, ampiaskoiraat - ja työläiset kuolevat viimeistään ensi kuun aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.