Mainos

Etelä-Suomen yksityismetsiä halutaan suojella

WWF arvostelee ehdotusta siitä, että siitä Etelä-Suomen metsiä koskevasta ehdotuksesta puuttuu valtion metsien suojeluosuus.

Etelä-Suomien metsien suojeluehdotus on luovutettu ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle. Niin kutsutun Metso-työryhmän laatiman ehdotuksen on tarkoitus parantaa metsien suojelua.

Tällä hetkellä Etelä-Suomen metsistä yksi prosentti on suojeltu, kun vastaava luku pohjoisessa on viisi.

- Luovutettava esitys on puoliksi hyvä ja puoliksi huono. Huono siksi, että siitä jäi puuttumaan valtion metsiä koskeva suojeluosuus, kertoo WWF Suomen Metsäohjelman päällikkö Harri Karjalainen.

Lapin alapuolisessa Suomessa halutaan suojella metsää lähivuosina satojatuhansia hehtaareja.

Tuoreessa metsäohjelmassa ehdotetaan, että vuoteen 2016 mennessä suojataan nykyisten suojelualueiden lisäksi jopa 370 000 metsähehtaaria. Uutta on se, että valtio ei määrää tiettyjä alueita suojeltaviksi, vaan metsänomistajat voivat tarjota itse metsiään suojeluun.

Lisäsuojelun kustannusten arvioidaan nousevan jopa yli miljardiin euroon.

Etelä-Suomen metsistä kymmenesosa on valtion omistuksessa, muut ovat yksityisten metsiä.

- Suojelun pitääkin kohdistua yksityismetsiin, mutta paremmin olisi huomioitava myös valtion metsät, Karjalainen selventää.

- Tavoitteenamme olisi saada hyvää metsäteollisuudelle, mutta samalla ottaa huomioon myös luonnon monimuotoisuus ja laajentaa kansallispuistoja.

Karjalainen: Pakottamisella ei tuloksia

Karjalaisen mukaan suojelualueiden korotus Etelä-Suomessa yhdestä prosentista viiteen prosenttiin tuntuisi paperi- ja selluteollisuudella lähes huomaamattomalta.

- Valtion metsistä 50 tuhatta hehtaaria on mielenkiintoisia metsäkohteita, jotka voisi liittää kansallispuistoihin. Nämä ovat lisäksi aivan kiinni jo olemassa olevissa kansallispuistoissa, Karjalainen kertoo.

Karjalaisen mukaan asiat olisi pitänyt hoitaa neuvotteluteitse ja saada kohteet turvattua.

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion tulosalueen päällikön Jouko Kostamon mielestä pakottaminen esimerkiksi luonnonsuojeluohjelmilla on aikansa elänyttä.

- Tarjouskilpailut suojelumetsistä ja hakkuista ovat nykyaikaa, Kostamo sanoo.

- Jos valtiolta ei tule rahaa yksityismetsien suojeluun, päätös suojelusta jää metsänomistajan omien tavoitteiden varaan.

Ympäristöjärjestöt arvostelivat ehdotusta heti sen valmistuttua joulukuun puolivälin jälkeen. Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Greenpeace ovat pitäneet ehdotettuja suojelutoimia riittämättöminä.

Työryhmä halusi etsiä suojeltavat kohteet luontoarvojen mukaan, kun taas järjestöt korostavat maanomistuksen merkitystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.