Etelä-Suomen Sanomat irtisanoi iäkkäitä syrjien

Iäkkäitä toimittajia syrjittiin, kun Etelä-Suomen Sanomissa valikoitiin irtisanottavia kevättalvella 2009. Päijät-Hämeen käräjäoikeus langetti lehteä kustantavalle Esan Kirjapainolle tänään noin 300 000 euron jälkikäteislaskun.

Kuusi Etelä-Suomen Sanomien entistä toimittajaa saa korvauksena laittomasta irtisanomisesta vuoden palkan. Yhdenvertaisuuslain loukkaus tuo kullekin 5 000 euron hyvityksen.

Käräjätuomari Anne Halme pitää riitaa niin kimuranttina, että toivoo jutun etenevän Kouvolan hovioikeuteen. Toimitusjohtajan Jukka Ottelan mukaan Esan Kirjapaino päättää mahdollisesta valituksesta ensi viikon alkuun mennessä.

Jutulla on laajempaa merkitystä, koska joukkoirtisanomisista käräjöidään harvoin. Samantyyppinen Kauppalehden ikäsyrjintäjuttu päättyi salaiseen sovintoon hovioikeuden jälkeen.

Osaamista ei mitattu

Esan Kirjapaino järjesteli toimitusta uudelleen säästääkseen 400 000 euroa, kun ilmoitustulot olivat notkahtaneet.

Yt-neuvottelujen jälkeen irtisanottiin yhdeksän toimittajaa 45:stä. Kaksi on otettu takaisin, ja loput seitsemän riitauttivat potkunsa. Yhden osalta riita on kesken.

Oikeus katsoi näytetyksi, että ikä oli pääperuste irtisanottavia valittaessa. Irtisanotut olivat 56-63-vuotiaita ja vanhimpia omissa työryhmissään. Ikään viittasivat myös konsernin oma tiedote sekä päätoimittaja Heikki Hakalan kirjoitus lehdessään.

Eläkeputkeen pakottaminen on korkeimman oikeuden mukaan ikäsyrjintää, muistutti käräjäoikeus.

Oikeus tyrmäsi yhtiön väitteet siitä, että ensisijaisesti mietittiin toimittajien tärkeyttä ja ammattitaitoa. Osaamista ei selvitetty eikä räätälöityä koulutusta tarjottu. Käsitys irtisanottujen kapeasta osaamisesta osoitettiin oikeussalissa ainakin osin vääräksi.

Puolet vaaditusta

Toimittajat saavat noin puolet vaatimistaan korvausten ja hyvitysten maksimisummista.

Oikeus otti huomioon irtisanottujen heikot työllistymismahdollisuudet sekä 23-35 vuotta kestäneet työsuhteet. Potkut pienensivät työeläkettä ja estivät kokonaan mahdollisuuden ns. superkertymään.

Oikeuden mukaan yhtiöllä oli pyrkimys saatella väkeään eläkeputkeen. Kun seikkaa ei varmistettu, osa irtisanotuista jäi putken ulkopuolelle.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat