Etelä-Suomen maataloustuki vaarassa

(MTV3/Anne Sjöholm)

Lehmä

EU-komissio haluaa lopettaa Etelä-Suomen saaman 141-tuen. Teollisuus pelkää tuen lopettamisen johtavan huutavaan raaka-ainepulaan.

Suomen elintarviketeollisuus pelkää raaka-aineiden loppuvan, jos etelä-Suomen viljelijöille maksettava 141-tuki lopetetaan. Etenkin sianliha- ja siipikarjasektori on tuesta hyvin riippuvainen.

EU-komission mielestä Suomen maksama maataloustuki on turha ja pitäisi lopettaa. Etelän tuen lopettaminen tarkoittaisi todennäköisesti romahdusta myös muun Suomen maataloustuille.

Etelä-Suomen maatalous on erittäin riippuvainen 141-tuesta. Tuen lopettaminen lohkaisisi maatilojen ansioista eli maataloustulosta keskimäärin 60 prosenttia.

Aki Alituvan tilalle tuki on keskimääräistä tärkeämpi: kaikki mitä hänelle jää käteen, on Suomen maksamaa 141-tukea. Ilman sitä tila tuottaisi tappiota.

- Kyllä ne menee ne tulot pakkasen puolelle, jos nämä tuet otetaan pois, hän arvioi MTV:n uutisten haastattelussa.

Suomen maataloustukialueet

Elintarviketeollisuus ongelmissa

Reilu puolet sianlihasta saadaan etelästä. Alueen pohjoispuolella maksetaan jo nyt parempaa tukea. Jos etelän tuet putoavat, ja pohjoisen säilyvät, viljelijät joutuvat entistä eriarvoisempaan asemaan.

Sama koskee myös alan elintarviketeollisuutta. Esimerkiksi HK ostaa sianlihastaan 90 prosenttia etelästä, Atria puolestaan 75 prosenttia tukirajan pohjoispuolelta.

Todennäköisesti tilanne pakottaa Suomen laskemaan vapaaehtoisesti myös pohjoisen tukea. Tukien pudotus saa viljelijät miettimään, kannattako jatkaa. Myös teollisuus on huolissaan, kertoo HK:n Ruokatalo Oy:n toimitusjohtajana aloittava Esa Mäki MTV:n uutisille.

- Suomen sisällä olisi hyvin erilaiset tilanteet tuottaa lihaa. Näen sen tilanteen itse aika mahdottomana.

Myös Atria Suomen toimitusjohtaja Juha Grön luonnehtii tuen lopettamista katastrofiksi. Pakastetun raaka-aineen tuominen ulkomailta ei houkuta monestakaan syystä.

- Tilanne olisi Atrialle sietämätön. Tuotteistomme on sellaista, että me tarvitsemme tuoretta raaka-ainetta. Myös meidän teolliset prosessimme perustuvat tuoreisiin raaka-aineisiin.

Tuotantoyksiköt suurenevat

Lihanjalostusteollisuus työllistää 10 000 henkeä.

Jos tuet loppuvat, hintoja pitää nostaa roimasti. Tähän kuluttajat eivät kuitenkaan ole valmiita. Ainoa keino ajaa kustannuksia alas, on siirtyä nykystä paljon suurempiin tuotantoyksiköihin, aivan kuten EU haluaa.

Lue myös:

    Uusimmat