Mainos

Etelä-Suomen maataloustuesta esitys ensi viikolla

Suomen esityksen mukaan tukikausi pidentyisi kuusivuotiseksi. Yhtenä kipukysymyksenä on tuen muoto, sillä EU aikoo luopua Suomen haluamasta tuotantoon sidotusta tuesta.

Maatalousministeriö ja tuottajajärjestöt MTK ja SLC aikovat saada päätökseen neuvottelunsa Etelä-Suomen kansallisesta maataloustuesta ensi viikolla.

Neuvotteluja Suomen ehdotuksesta tukiohjelmaksi käydään seuraavan kerran huomenna, ja yhteisymmärrys on määrä saada viimeistään perjantaina. Neuvotteluissa hiotaan vielä tukien määrää ja kohdentamista, mutta lähtökohta on molemmin puolin, että tukia halutaan maksaa samoille sektoreille kuin tähänkin asti.

Sen jälkeen esitys viedään valtioneuvoston käsittelyyn, jossa paketti on määrä hyväksyttää 2. elokuuta.

Suomi aikoo ehdottaa, että tukikausi olisi tällä kertaa kuusivuotinen entisten nelivuotiskausien sijasta ja ulottuisi vuoteen 2013.

Neuvotteluja komission kanssa hankaloittaa se, että Suomi ja tuottajajärjestöt haluaisivat pitää mahdollisimman pitkälle kiinni tuotantoon sidotuista tuista, joita komissio sitä vastoin haluaisi vähentää.

Komission mielestä tuki pitäisi mieluiten lakkauttaa kokonaan tai ainakin tuet pitäisi mahdollisimman tarkkaan irrottaa tuotannosta. Suomi haluaa mahdollisimman vähän tukien ja tuotannon irrottamista, koska sen pelätään johtavan näennäisviljelyyn.

Ns. 141-tuet eli vakavien vaikeuksien tuki on kansallinen maataloustuki eteläiseen Suomeen, ja sen ehdot pitää hyväksyttää komissiossa. Muilla EU-mailla ei ole asiassa sananvaltaa, mutta naapurimaista sekä Ruotsi että Tanska ovat ilmoittaneet vastustavansa Suomen kansallisia maataloustukia.

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) matkustaa ensi maanantaina Brysseliin maatalousministerikokoukseen, mutta tällä haavaa vierailun yhteyteen ei ole suunniteltu keskusteluja kansallisista tuista maatalouskomissaari Mariann Fischer-Boelin kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.