Mainos

Etelä-Suomen 141-maataloustuen jatkosta sopu

Sopimus on kuusivuotinen. Tuki laskee vuosittain siten, että suurimmat leikkaukset kohdistuvat tukikauden loppuun.

Etelä-Suomen 141-maataloustuen jatkosta on syntynyt sopu. EU-komissio ja maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) sopivat asiasta Brysselissä.

Anttilan mukaan EU-komissio hyväksyi Suomen esityksen näiltä vuosilta sellaisenaan.

- Tämä on kohtuullisen hyvä saavutus tässä tilanteessa, hän kommentoi ratkaisua tuoreeltaan.

Sopimus on kuusivuotinen. Tuki laskee näinä vuosina alle kolme prosenttia vuodessa. Sen sijaan vuosina 2012-2013 tuki laskee selvemmin. Kun tukea maksetaan ensi vuonna noin 94 miljoonaa euroa, sen suuruus on vuonna 2013 noin 63 miljoonaa.

Leikkaukset kohdistuvat etenkin sika- ja broileritiloihin. Varsinkin sianlihan tuotanto on Suomessa noussut EU-jäsenyyden aikana. Komission mukaan ala ei siten tarvitse enää suurta vakavien vaikeuksien tukea.

Tuen menetykset pyritään korvaamaan EU:n yleisellä luonnonhaittatuella. Sen suuruus selviää myöhemmin.

141-tuen jatkosta on neuvoteltu koko syksy. Kansallinen tuki on tärkeä erityisesti Etelä-Suomen sika- ja broileritiloille.

Vanhanen tyytyväinen sopuun

Pääministeri Matti Vanhanen on tyytyväinen 141-tuesta syntyneeseen sopuun.

- Tätä tulosta kehtaa näyttää. Kukaan ei uskonut, että vaiheessa, jossa komissio puhui siitä, että järjestelmä pitää ajaa alas, tuleekin tulos, joka on euromäärältään käytännössä sama kuin nykyään, Vanhanen sanoi MTV:n uutisille.

Vanhanen totesi, että järjestelmä muuttuu ja se kohdentuu tiloille eri tavalla.

- Siirrytään tuotantoon sidotuista tuista tilatukijärjestelmän suuntaan niin kuin muussakin EU-maailmantalouspolitiikassa. Se on samalla vastaus naapurimaiden kritiikkiin siitä, että tuet ovat vääristäneet tuotantoa.

Kolmannes pois, korvausta etsitään

MTK vakavasti huolissaan tukileikkauksista

Viljelijöiden etujärjestö MTK on vakavasti huolissaan 141-tukeen tehtävistä leikkauksista.

Järjestö on tyrmistynyt etenkin sika- ja siipikarjatilojen tukiin kohdistuvasta pudotuksesta. Lisäksi tukileikkausten mahdollinen korvaaminen luonnonhaittatuella näyttää epävarmalta.

Maatalouslinjan johtaja Simo Tiainen muistutti, ettei sopu noudata alkuperäistä tukiesitystä, jonka MTK:kin hyväksyi.

Järjestön valtuuskunta on koolla huomenna. Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila selvittää tuolloin sovun sisältöä tarkemmin viljelijöiden edustajille.

Elintarviketeollisuus toivoo investointitukien avaamista

Elintarviketeollisuusliitto pitää maataloustukiratkaisua tyydyttävänä.

- Tietysti on hyvä, että sopimukseen päästiin, ja ratkaisun neljä ensimmäistä vuotta ovat hyviä, toimitusjohtaja Heikki Juutinen linjaa.

- Tuotantosidonnaisuuden irrottaminen huolestuttaa. Silloin on helposti laskettavissa se, että jos tuen saa hehtaarien mukaan ja jos tuotanto ei ole kannattavaa, niin viljelijä tekee helposti päätöksen tuotannon lopettamisesta.

Juutinen povaa, että edessä ovat pian uudet neuvottelut, sillä neuvottelutulos ei antanut ratkaisua sika- ja siipikarjatalouden investointitukiin. Niiden avaamiseen tarvitaan EU-komission lupa.

- Se pitää saada ehdottomasti ja nopeasti. Tällä hetkellä meillä rapistuvat kanalat ja sikalat nopeasti, ja nyt pitäisi saada rakennekehitys hyvin voimakkaasti liikkeelle.

Elintarviketeollisuusliiton päähuoli on se, riittääkö teollisuudelle enää kauaa kotimaista raaka-ainetta. Juutinen sanoo, että tukien lisäksi alkutuotantoa pitäisi auttaa myös esimerkiksi verohelpotuksin.

- Kyllä tässä joudutaan katsomaan tukipolitiikan lisäksi muutkin keinot, joilla kannattavuutta parannetaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.